Kot je Tanjugu povedal predsednik Srbskega svetovnega kongresa Zoran Jovičić, ki je povezan z delovanjem muzeja, je sabor v Guči največji festival glasb sveta. Srbska diaspora s svojimi prijatelji po svetu se ga udeležuje že vrsto let in ga razume kot nekakšno romanje. Muzej je po njegovih besedah predlagal, da bi ga uvrstili na Unescov seznam nematerialne dediščine.

Po njegovi oceni je sabor v Guči največji festival glasb sveta zato, ker nanj poleg srbskih vse pogosteje prihajajo trobentači z vsega sveta, ki prepoznajo, da je glasba na festivalu zmes izvirne srbske glasbe in glasbe drugih narodov.

"Ta glasba postaja ena najbolj priljubljenih zvrsti, predstavlja spoj vzhodne in zahodne, tradicionalne in sodobne glasbe. To so pokazali Emir Kusturica s svojim orkestrom in Goran Bregović, kateremu gre največja zasluga, da je balkanska glasba na svetovni glasbeni sceni postala enakopravna azijski in afriški," je ocenil Jovičić.

Muzeji glasb sveta so pred nekaj leti začeli nastajati po vsem svetu, lani pa je direktorica muzeja Stefanie Kropf iz Švice odprla tudi beograjski oddelek muzeja kot priznanje za srbski prispevek h glasbam sveta.

Sabor v Guči letos 52. zapored poteka od 6. do 12. avgusta.