V verjetno najbolj zanimivem sprinterskem finalu vseh časov je Bolt pred dnevi z olimpijskim rekordom 9,63s slavil v teku na 100 metrov, uspeh pa je včeraj ponovil tudi na 200-metrski razdalji, kjer je bil ponovno prehiter za vse konkurente, predvsem za rojaka Yohana Blakea, ki je obakrat končal na drugem mestu, čeprav je pred pričetkom iger najavil, da je pripravljen Bolta vreči s prestola, na kaj takega pa so namigovali tudi številni strokovnjaki in mediji. Zaradi dvomljivcev je bil Bolt po obeh zmagah še toliko bolj vesel, da jim je zaprl usta, tega pa ni skrival niti z gestami ob obeh slavjih po prihodu v cilj.

Tudi sicer se Bolt marsikomu verjetno zdi nadut mladenič, saj neprestano išče pozornost in ob nobeni priložnosti ne pozabi mahati in česa povedati v kamero, ne glede na to, da je to morda le kakšno minuto pred startom finalnega teka na olimpijskih igrah ali svetovnem prvenstvu. Njegova samozavest in sproščenost nimata meja in ravno to ga še dodatno dviga nad ostale.


Foto: AP

Čeprav deluje včasih precej nadležno in arogantno in si marsikdo želi, da bi ga končno nekdo premagal in mu vsaj za nekaj časa zaprl usta, je (bila) to zaenkrat misija nemogoče, Bolt je preprosto razred zase, ali kot si sedaj sam pravi – legenda.

"Postal sem živa legenda, uživajte v moji slavi"

Jamajčan je že vse od prihoda v London poudarjal, da je na olimpijske igre prišel le z enim namenom, da tu zmaga v obeh tekih in tako dokončno postane legenda, živa legenda. To mu je včeraj z drugo zmago tudi uspelo in dokončno je utišal vse nejeverne Tomaže, ki so neprestano dvomili vanj. Njim je bila sinoči namenjena tudi gesta ob koncu teka, ko je Bolt ciljno črtal z iztegnjenim kazalcem na ustih. “Mnogi so dvomili vame, sedaj pa so lahko tiho, saj sem postal živa legenda! Ne rabim več ničesar nikomur dokazovati, saj sem širnemu svetu pokazal, da sem najboljši,“ je Bolt pozno zvečer dejal na novinarski konferenci, ki jo je zaključil z zahtevo, da vsi danes sporočijo svetu, da je on sedaj postal živa legenda in naj vsi uživamo v njegovi slavi.

V prihodnje nogomet, kriket ali skok v daljino, zagotovo pa ne v bob

Beseda legenda se je v zadnjih dneh res neprestano pojavljala v njegovih izjavah, o tem pa je pravzaprav sanjal že od nekdaj in je to nič kaj skromno vedno predstavljal kot svoj cilj kariere. Sedaj mu je uspelo in zato se je včeraj pojavilo vprašanje o njegovi prihodnosti. “Ne mislim se upokojiti, saj imam ta šport rad in sem zaradi njega tudi to, kar sem. A ne vem še čisto zares, kaj hočem sedaj početi, no, zagotovo pa se ne bom preizkusil v bobu. Morda bom igral nogomet, a le če bom zelo dober. Mislim, da bi se dobro znašel na krilu. Tudi kriket imam zelo rad in bi se tudi tam z veseljem preizkusil. Morda pa bo del mojega programa v prihodnje postal skok v daljino, ki me že dolgo mika,“ je na glas razmišljal Bolt.


Ga bosta mlada rojaka čez štiri v Riu leta vrgla s prestola? (Foto: AP)

Čeprav je vedno zelo samozavesten pa si ni upal napovedati, kaj bo čez štiri leta na OI v Riu. “Zmagati tam, bo zelo težka naloga. Oba fanta ob meni (Blake in Weir, op. a.) imata šele 22 let in sta že sedaj odlična. Sam bom imel takrat že 30 let, v sprintu pa je vse več talenta, tako da je takrat vse mogoče. Ne gledam še tako daleč naprej, zaenkrat bom raje užival v tem, da sem končno postal legenda,“ se je napovedim o prihodnjih olimpijskih igrah izognil Bolt.