Novico o odstopu Gorška sta danes potrdila tako odhajajoči generalni direktor policije kot tudi minister za notranje zadeve Gorenak. Kot je pojasnil Goršek, je bila izključno njegova izbira, da ga na čelu policije nasledi njegov sedanji namestnik Karol Turk.

"Iskreno sem ponosen na delo, ki so ga opravljali zaposleni na policiji. Sam bom budno bdel nad tem, da ne bo prišlo do emocionalnih izpadov, ki bi lahko negativno vplivale na samo podobo policije, zaradi odločitve, ki sem jo sprejel danes," je povedal Goršek.

Po prvem oktobru se bo Goršek ponovno zaposlil kot policist, saj kot sam pravi, da on ni politik in tudi ne bo sodeloval v nobeni politični stranki.  Naj spomnimo, da je bil Goršek postavljen na mesto generalnega direktorja policije leta 2009. Takratna Pahorjeva vlada je državnemu zboru poslala predlog za spremembo zakona o imenovanju generalnega direktorja policije, ki so ga sprejeli. S tem generalnega direktorja ni bilo več možno izbirati preko razpisa. Gorenak je že napovedal spremembo tega zakona v jeseni. Minister Gorenak je sicer še povedal, da zanika vsakršno politično kadrovanje, saj kot je potrdil Goršek, je bila odločitev samostojna.

Goršek na čelu policije tri leta in pol

Goršek, ki je policijo vodil tri leta in pol, naj bi odstopil sam, čeprav so se vse od začetka mandata vlade Janeza Janše pojavljale govorice, da naj bi ga minister za notranje zadeve Vinko Gorenak nameraval odstaviti, navajajo mediji. Goršek je na novinarski konferenci svoj odhod potrdil in Karola Turka omenil kot svojega naslednika. Njegov odstop naj bi bil posledica razhajanj v pogledih z ministrom Vinkom Gorenakom glede vodenja policije.

Goršek je še dejal, da je bil z delom policije v času svojega mandata zadovoljen.

Vlada je Gorška februarja 2009 najprej imenovala za vršilca dolžnosti direktorja policije. Tedanja notranja ministrica Katarina Kresal namreč na razpisu za generalnega direktorja policije ni izbrala nobenega kandidata, Gorška pa predlagala kot vršilca dolžnosti. Sedanji notranji minister Vinko Gorenak, takrat še poslanec SDS, je opozoril, da bi morala Kresalova izbrati med sedmimi kandidati, ki so se prijavili na razpis.

Vlada je kmalu zatem v državni zbor vložila novelo zakona o policiji, po kateri izbira generalnega direktorja policije ni več nujna z javnim razpisom, temveč bodisi z javnim bodisi z internim pozivom, državni zbor pa jo je potrdil. Goršek je nato 23. julija istega leta postal generalni direktor policije.

Gorenak spremembe napovedal že ob nastopu mandata

Gorenak je spremembo členov glede imenovanja generalnega direktorja policije napovedal že ob nastopu mandata.

Obenem so se ob imenovanju nove vlade začela pojavljati ugibanja, ali bo Gorenak odstavil Gorška. Gorenak pa je odgovarjal, da sta položaj generalnega direktorja policije in možnosti razrešitve določena v zakonu ter da se ga o tem prehitro sprašuje. Ob tem je pričakoval, da bo Goršek pokazal, kaj zna, vendar dodal, da ne more biti položaj nikogar v javni upravi "zabetoniran".

Gorška so sicer nekaj mesecev pred začetkom Gorenakovega ministrovanja policisti zasačili pri vožnji z neregistriranim službenim vozilom, vendar je Gorenak februarja v pogovoru za STA dejal, da se je prekršek zgodil v času pred njegovim prihodom na ministrstvo in je zato vprašljivo, do kje lahko posega.

Goršek je po aretaciji novinarja in lastnika Info TV Vladimirja Voduška medijem razkril, da v zadnjih dneh čuti intenzivno dogajanje, v katerem naj bi ga poskušali diskreditirati. Kot je dejal, vse izhaja iz preiskav, ki so se dogajale v zadnjem času. Zatrdil pa je, da nikoli ne bo pristal na razvrednotenje dela policistov in kriminalistov.

Specialist kriminalističnega preiskovanja

Janko Goršek je rojen leta 1965 in je diplomant Fakultete za varnostne vede ter specialist kriminalističnega preiskovanja. Goršek v policiji deluje že od leta 1984, ko je po končani srednji kadetski šoli postal miličnik na policijski postaji. Leta 1986 se je zaposlil v Upravi za notranje zadeve Celje, v oddelku za zatiranje kriminalitete, in kot kriminalist deset let delal v Skupini za krvne in seksualne delikte.

Leta 1996 je Goršek prevzel vodenje Skupine za ekstremno nasilje in terorizem v oddelku za organiziran kriminal, tri leta kasneje pa je postal vodja oddelka za organiziran kriminal na celjski policijski upravi. Leta 2001 je prevzel vodenje oddelka za premoženjsko kriminaliteto, štiri leta kasneje pa vodenje Sektorja kriminalistične policije v Celju. Od oktobra 2008 do februarja 2009 je bil direktor celjske policijske uprave.

Karol Turk kot Gorškov naslednik

Prihodnji generalni direktor policije Karol Turk je star 52 let. Kot je razvidno iz spletnih strani policije je pri možeh v modrem zaposlen že 26 let. Svojo poklicno pot v policiji je po končani poklicni elektrošoli v Mariboru in šoli za miličnike začel leta 1986 kot vodja varnostnega okoliša na Policijski postaji Žalec.

Leta 1989 se je zaposlil kot komandir Policijskega oddelka Ljubno ob Savinji, leta 1991 napredoval v komandirja Policijske postaje Mozirje na Policijski upravi Celje in bil še isto leto premeščen za komandirja Policijske postaje Žalec, kjer je delal do 1993. leta. Leto kasneje je postal komandir Policijske postaje Celje, kar je bil do leta 1996, ko je prevzel vodenje referata za operativne zadeve na tedanjem inšpektoratu policije na celjski policijski upravi.

Leta 2000 je za nekaj mesecev vodil skupino za javni red v celjskem uradu uniformirane policije, že kmalu istega leta pa bil imenovan za vodjo oddelka za splošno kriminaliteto v uradu oz. sedanjem sektorju kriminalistične policije. Leta 2005 je napredoval v vodjo sektorja uniformirane policije na PU Celje.

Omenjen že februarja

Ob delu se je nenehno izobraževal: po zaključeni Višji šoli za notranje zadeve je leta 1999 uspešno zaključil še študij na Visoki upravni šoli v Ljubljani in magistrski študij na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije.

Od leta 2007 je bil direktor Policijske uprave Maribor, s 1. majem 2009 pa je prevzel vodenje Policijske uprave Celje. V času vodenja mariborske policije se je leta 2008 srečal tudi z razgrajaštvom nogometnih navijačev. Takrat je za Dnevnik razburjen dejal: "Viole so zame navadni huligani, po vsej Sloveniji povzročajo težave. Zanje imamo na vsaki tekmi aktiviranih najmanj 60 policistov, namesto da bi počeli kaj bolj smotrnega."

Slovenski mediji so Karola Turka kot Gorškovega naslednika omenjali že ob nastopu mandata nove vlade. Turk naj bi bil za politične stranke, ki sestavljajo aktualno vlado, eden od najsprejemljivejših in tudi najresnejših kandidatov za novega šefa policije, je v začetku februarja poročal Žurnal24.si.

Karol Turk, ki je aprila letos postal pomočnik Janka Gorška, naj bi veljal za podpornika Slovenske demokratske stranke, lani naj bi se udeležil ene od konferenc stranke na Štajerskem, čeprav tega sam ni potrdil. Zagotovil je, da ni član nobene stranke.

Na Gorškov stolček že drugič

Karol Turk je Janka Gorška "prvič zamenjal" že leta 2009 na čelu direktorja PU Celje. V takratnem intervjuju za Novi Tednik in Radio Celje so ga opisali kot strogega, pri preiskovanju kriminala pa zelo doslednega. Policisti so ga ocenili za nekoliko tradicionalnega, čeprav so mu vedno zaupali. "Bil naj bi zelo komunikativen, medijem pa naj izjave ne bi odrekel tudi, če je bil na prizorišču umora sredi dela," je poudarila avtorica intervjuja.

V intervjuju leta 2008 je Turk na vprašanje, kakšne se mu zdijo plače policistov, priznal, da se mu zdijo prenizke. Dodal pa je, da je v času recesije neracionalno pričakovati dvig plač. Da si glede finančnega položaja policistov ni premislil, je pokazal tudi z letošnjo podporo stavkajočim policistom.