V podjetju bodo vseeno morali plačati 300 tisoč dolarjev (241.700 evrov) kazni za uvoz prepovedanega materiala, državnim oblastem bodo predali les v vrednosti okoli 262 tisoč dolarjev (211 tisoč evrov), za nameček pa bo blagajna ameriške fundacije za zaščito divjine bogatejša za 50 tisoč dolarjev (40.300 evrov) Gibsonovega denarja.

Prestižno, a prepovedano ebenovino, ki jo je podjetje uvažalo iz več delov sveta, so uporabljali za proizvodnjo kitar najvišjega ranga, les je inštrumentom dal posebno lep ton in boljše igralne lastnosti. Ti inštrumenti pa so se v glasbenih trgovinah po svetu prodajali tudi za tri tisoč evrov in več. Spor med Gibsonom in zvezno državo Tennessee je sicer trajal že več let, saj Gibson sprva ni priznal uvoza prepovedanega lesa.

"V podjetju smo se odločili, da je potrebno končati ta spor, ki bi nas v obliki sodnih stroškov lahko stal tudi več milijonov dolarjev. Zdaj se lahko zopet popolnoma posvetimo izdelovanju kitar,“ je v izjavi včeraj sporočil prvi mož v podjetju Gibson Henry Juszkiewicz.

Najprestižnejše Gibsonove modele električnih in akustičnih kitar so uporabljali tudi najbolj znani kitaristi tako iz prejšnjih desetletij kot današnjega časa. Med njimi so Pete Townshend (The Who), Eric Clapton (Cream), Slash (Guns n'Roses), Al Di Meola, Bob Dylan, Edge (U2), Dave Grohl (Foo Fighters), Steve Jones (Sex Pistols), B.B. King, Keith Richards (Rolling Stones) in mnogi drugi.

V spodnjem posnetku si lahko ogledate postopek izdelave električne kitare Gibson Les Paul v tovarni v Nashvillu: