Počasi, da na vrh ne bi prišli preveč prepoteni, saj poletna vročina zvečer še ni popolnoma popustila, so se obiskovalci pridružili tistim, ki so se na grad raje povzpeli z vzpenjačo ali pripeljali z jeklenim konjičkom in se že ozirali za prostimi stoli.

Ker sedeži na vstopnicah niso označeni, so se namreč mnogi na prizorišče napotili nekoliko prej in si tako zagotovili dober prostor. Da ideja ni bila slaba, se je izkazalo že pri vratih, saj so letaki "razprodano" napovedovali tisočglavo množico gledalcev, kolikor je na dvorišču na voljo sedežev za posamezno projekcijo. "Morda, ker filma ni še nihče videl ali pa ker je bil uspešen že prvi del," je vzroke za zanimanje ugibala ena izmed obiskovalk, ki si je izborila sedež v zadnji vrsti.

Pod zvezdami drugače kot v dvorani

"Za zdaj je največ zanimanja za premiere in predpremiere," je potrdila Tjaša Smrekar iz Kinodvora, ki v sodelovanju z ljubljansko mestno občino in zavodom Ljubljanski grad navdušence filmske umetnosti v poletnih mesecih, letos že sedmič zapored, razveseli s projekcijami filmov na prostem. "Program sestavljajo najbolj odmevni filmi pretekle filmske sezone, med njimi najbolj gledani filmi zadnjega filmskega festivala Liffe, najbolj gledani filmi v Kinodvoru, nagrajenci različnih festivalov ter pet premier in predpremier," je o 24-dnevnem dogajanju še pristavila Smrekarjeva.

Obiskovalci so se ob vhodu lahko ohladili z brezplačnim sladoledom in ledeno kavo, v zraku pa ni manjkal niti za kinodvorane značilni vonj po pokovki, ki so jo gledalci na prizorišču lahko kupili. Nekaj minut čez pol deseto uro zvečer so se reflektorji ugasnili in klepetanje med občinstvom je potihnilo. Gledalci so se za dobrih 90 minut preselili v New York in se vživeli v dogodivščine v ameriški metropoli živeče Francozinje Marion, ki so nastale pod režisersko taktirko Julie Delpy in so nadaljevanje pred petimi leti posnete filmske uspešnice Dva dni v Parizu. Smeh ob zapletih junakov in šepetajoči komentarji so dali vedeti, da je film večina dobro sprejela.

Po koncu so ljudje hitro vstali in se začeli pomikati proti izhodu. Morda zaradi nekoliko neudobnih sedežev, kot je bele plastične stole označil eden izmed obiskovalcev, morda zaradi skrbi, kako bodo svoj avtomobil čim hitreje in čim bolj uspešno pripeljali z do zadnjega kotička zapolnjenega parkirišča. Tiste, ki so pot pod noge vzeli tudi navzdol, pa je spremljal obvezni pogovor o vtisih, ki jih je pri vsakem pustil film. Starejši gospe "humor ni bil všeč", medtem ko je bila skupinica deklet navdušena. So se pa obiskovalci strinjali, da je vzdušje pod zvezdnim nebom boljše od tistega v zaprti kinodvorani. Zato so nekateri že načrtovali, kateri film bo pod zvezdami ljubljanskega gradu naslednji na njihovem sporedu.

Že več kot 6000 filmskih navdušencev

Zadovoljni so tudi organizatorji. "Na osmih projekcijah si je filme ogledalo že več kot 6000 obiskovalcev, od tega so bile tri projekcije praktično polne, v povprečju pa so sedeži 75-odstotno zasedeni," je zadovoljstvo izrazila Smrekarjeva. Organizatorji dober obisk pričakujejo tudi v prihodnjih dneh - letni kino bo grajsko dvorišče gostilo še vse do 18. avgusta - predvsem na projekciji filma Kraljestvo vzhajajoče lune, ki bo na platnu pod zvezdami doživel premiero, ter na predpremierah filmov Kozmopolis in Rimu z ljubeznijo. "Obiskovalci naj si zato vstopnice zagotovijo v preprodaji in ne čakajo na dan projekcije. Bilo je namreč že kar nekaj takih, ki so na Ljubljanski grad prišli zaman," je še svetovala Smrekarjeva.