"Ko sem se kot deklica sprehajala mimo hiše, sem radovedno kukala preko ograje," je za večernji.hr priznala Neda Makjanić Kunić. S prijateljico Zlatko sta Herto opazovali s spoštovanjem, saj je vedno nosila čudovite klobuke, je bila urejena in je imela v lasti ogromno lepih čevljev in torbic. "S svojim stasom je izražala, da je dama, a nikoli ni pretiravala. Morda me je prav ona prepričala, da sem se začela ukvarjati z modo. Ljudje so jo oboževali," je povedala Neda in dodala, da se je Herta družila s številnimi sosedi, ki še danes radi spregovorijo o njej.

Herta je imela vilo, ki stoji na hribu nad mestom, od koder je čudovit pogled na Paklenske otoke, v lasti od sedemdesetih let prejšnjega stoletja do domovinske vojne. Na Hvar je prihajala šele po ločitvi od Tita, s katerim sta bila v razmerju od leta 1937, ko sta se spoznala v Parizu, do 1941, ko se jima je rodil sin Aleksandar Mišo. Z njim in hčerama iz drugega zakona je najraje preživljala dneve na Hvaru, večkrat pa se jim je pridružila tudi njena vnukinja, režiserka Saša Broz. Zanimivo je, je poudarila Neda, da je vedno prišla sama, njen drugi mož je ni spremljal, na Hvar pa ni prihajal niti Tito.

"Vseeno, o Titu je pogosto govorila in to zelo lepo," je besede tete Filice povzela Neda. Ko je slednja slišala, da se prodaja Hertina vila, je vedela kaj mora storiti. Ker odnosi med Srbijo in Hrvaško po vojni še niso bili urejena, je prodaja potekala prek Gradca, Neda pa je za hišo odštela 200 tisoč takratnih nemških mark.

"Ko sem prvič stopila v hišo, je bilo videti, kot da se bo Herta vsak čas vrnila. Pripravljene so bile copate, prek naslonjala na stolu je bila obešena majica, v kuhinji je bilo vse pripravljeno za kuhanje kave …," je opisala hišo, ki je bila potrebna prenove. Starinsko pohištvo sta odnesli Hertini hčeri, nekaj stvari so vzeli sosedje. "Na Herto me spominjajo njene oljke, palme in oleandri, ki jih je posadila sama. Celotna soseska je nabita s pozitivno energijo te čudovite ženske," je še dodala Neda.

"Pred petimi leti me je Herta poklicala in dejala, da je zadovoljna, da je hiša ponovno polna," je še zaključila zdajšnja lastnica.