Priznam, da sem pred kvalifikacijami v metu kladiva mislil, da Kozmusu ne bo uspelo osvojiti odličja, zato sem zdaj še toliko bolj vesel, da nas je vnovič presenetil. Ker je že v prvem metu dosegel najboljši letošnji izid, si je lahko v nadaljevanju privoščil tudi nekaj spodrsljajev. Met kladiva je tako zahtevna disciplina, da če se zalomi že najmanjši tehnični element, se poskus hipoma ponesreči. Ravno zaradi tega je še toliko bolj razveseljivo, da je Primožu kljub vsem nenatančnim izvedbam uspelo stopiti na oder za zmagovalce. 

Predstavljam si, da kljub vrhunski formi ne bi uspel premagati svežega olimpijskega prvaka Krisztiana Parsa, ki je pripravljen tako dobro, kot je bil naš šampion pred štirimi leti v Pekingu. Tudi krivulja zadnjih uspehov kaže, da je Pars zasluženo na prvem mestu, je pa lahko ravno Madžar velik Primožev izziv za prihodnje. Vemo, da je Kozmus nedavno razlagal, da je po enoletnem premoru dobil nov zalet in da se misli še nekaj let boriti za vrh. Po Pekingu mu je zmanjkalo izzivov, tokrat pa jih lahko najde v Parsu. Naslednje igre v Riu de Janeiru so za Primoža vsekakor realna postaja, se pa lahko v štirih letih zgodi marsikaj. Vendar, če bo pripravljen vztrajati in bo našel dovolj motivacije, se ni za bati, da bo tudi v naslednjem obdobju med najboljšimi metalci kladiva na svetu.

Najboljši v teku na 100 metrov pa še vedno ostaja Usain Bolt. Jamajčan je razblinil vsa ugibanja, ko so nekateri pred olimpijskimi igrami menili, da ni več kralj te kraljevske atletske discipline. Svoje mojstrstvo je dokazal že s sprehodom skozi polfinale, v finalu pa znova ni bilo niti najmanjšega dvoma, kdo bo zmagovalec. Boltovim izzivalcem se vidi, da trpijo, ker ga ne morejo dohiteti, to pa je za Jamajčana še dodatna prednost. Prepričan sem, da lahko ravno Bolt izboljša svetovni rekord ali celo teče pod 9,5 sekunde, kar je že napovedal. Mejnik lahko zagotovo preseže, saj še ni v letih, ko bi lahko razmišljal o slovesu ali se ukvarjal s pomanjkanjem motiva.