Izbranci Davida Blatta so se po katastrofalnem začetku proti Špancem, ki so prvo četrtino dobili s kar 28:11, le uspeli pobrati in v nadaljevanju zaigrali mnogo bolje. Tako so zadnjo četrtino začeli z vodstvom 56:53, a so Španci hitro odgovorili z delnim izidom 16:4.

Ko se je tekma že zdela izgubljena, so Rusi ponovno zaigrali odlično, s trojko Viktorja Hrijapa pa so le minuto pred koncem uspeli izenačiti (73:73). Po zgrešeni trojki Rudyja Fernandeza je Timofey Mozgov z zabijanjem poskrbel za vodstvo Rusov. Nad Pauom Gasolom so 5,3 sekunde pred koncem tekmeci napravili prekršek, vendar je najboljši strelec Špancev (20 točk) zgrešil prvi prosti met in Rusi so vodili za točko (75:74). Prvi strelec tekme Vitalij Fridzon (24) je pol sekunde pozneje zadel oba prosta meta, kar je je zadostovalo za zmago ruskih košarkarjev.

Američani niso dovolili presenečenja

Kaj kmalu bi za presenečenje lahko poskrbeli tudi litovski košarkarji, ki so se pomerili proti zvezdnikom ameriške reprezentance. Litva je skozi celotno tekmo držala stik s tekmecem in mu ob tem povzročala nemalo preglavic, v zadnji četrtini pa je po trojki Linasa Kleize in vodstvu košarkarjev z Baltika z 82:80 že dišalo po senzaciji.

A "sanjsko moštvo" je v zadnjih treh minutah tekme stopilo na plin in s petimi zaporednimi točkami LeBrona Jamesa ter trojko Derina Williamsa le uspelo ustvariti nekoliko večjo razliko. Vse upe Litve na zmago pa je z novimi štirimi točkami tik pred iztekom pokopal James in Američanom zagotovil zmago z 99:94.

Pri ekipi Združenih držav se je z 20 točkami izkazal Carmelo Anthony, štiri manj je dosegel Kevin Durant, pri Litvi pa je bil s 25 točkami najuspešnejši Kleiza.

Več novic iz Londona si lahko preberete na Dnevnikovem olimpijskem portalu.