Požar je trenutno skoraj pogašen, so pa ostala še nekatera mesta, kjer še zmeraj tli, zaradi česar bo ponoči teren varovalo okoli 40 gasilcev, je še pojasnil Šestan. Največjo težavo pri gašenju je po njegovih besedah predstavljala nedostopnost terena, zato so pri gašenju najbolj pomagala letala.

S požarom so se borili do poznih popoldanskih ur

Gasilcem in helikopterju Slovenske vojske je velik požar, ki je v četrtek izbruhnil na Sveti gori v občini Nova Gorica, uspelo omejiti šele v poznih popoldanskih urah. "Požara nam še ni uspelo pogasiti na južnem in severnem delu, kjer se je ponoči še nekoliko razširil," je popoldne povedal Simon Venramin, vodja intervencije in poveljnik operativne enote novogoriške gasilske enote.

Na južnem delu je gasilcem uspelo zamejiti požar, gašenje pa je posebej zahtevno na severnem delu proti Grgarju, saj gre za izjemno nedostopen teren. Tam si zato pri gašenju pomagajo s helikopterjem. V štabu pa se soočajo s še enim problemom: glede na to, da je danes delovni dan, težko dobijo prostovojlne gasilce, ki bi jim delodajalci omogočili prosti dan. Danes bo gašenje potekalo še ves dan, ponoči pa bodo organizirali požarno stražo.

"Helikopterji imajo veliko težav, saj jih ovira dim.Teren je namreč zelo strm in nemogoč za obvladanje samo z gasilci, pač pa je nujna kombinacija obojega," je dejal Vendramin.

Konstantno poslušamo eksplozije nabojev

Gasilce predvsem skrbijo neeksplodirana telese, ki so na gori ostala po prvi svetovni vojni. "Čeprav naj bi bila ta že zdavnaj odstranjena, lahko konstantno poslušamo eksplozije nabojev," je povedala Dnevnikova dopisnica. Gasilci morajo zato upoštevati varnostno razdaljo in se ne smejo podajati v samo središče požara.

O vzroku požara Vendramin zaenkrat lahko samo še domneva. "Glede na to, da je požar izbruhnil ob cesti, sta najverjetnejša dva vzroka; ali gre za namerni vžig ali pa za odvržen cigaretni ogorek," pravi. Na pobočju je ves čas slišati pokanje nabojev in prve svetovne vojne. Včeraj so odjeknile tri večje eksplozije granat, danes zjutraj zopet ena. Gasilci pa so že včeraj zvečer med gašenjem našli 4,5 kilograma težko topovsko granato kalibra 65 mm.

Lokalna cesta Preval-Sveta Gora je po poročanju Prometno-informacijskega centra za državne ceste zaprta zaradi gašenja požara.