Zdravniki s posebnimi terapijami velikokrat znajo dobro zmanjšati obseg tumorja, a ga zdaj povsem še ne morejo ustaviti. Nekateri pravijo, da ustavitev ni možna, ker terapije ne uničijo najmanjših delcev - izvorne celice raka. Te tumor poganjajo naprej in omogočajo ponovno pojavitev. Znanstveniki pravijo, da so to celice, v katere bi morale biti usmerjene terapije. S tem bi tumor lahko odstranili za vedno.

Dokazov o rakavih izvornih celicah ni bilo veliko. Zdaj so tri posamezne skupine raziskovalcev našle neposredno povezavo. Te potrjujejo, da omenjene celice omogočajo ponovno pojavitev tumorja na možganih, črevesju in koži. Dokazano je bilo na treh tkivih, a raziskovalci menijo, da bi lahko enako veljalo za vse ostale dele telesa, ki jih je prizadel tumor. "Veliko znanstvenikov je zanikalo obstoj teh celic, a mi smo dokazali nasprotno. Izvorne rakave celice vzdržujejo tumor," je povedal prof. Hugo Snippert iz univerze Medical Centre v Utrechtu, ki se je osredotočal na tumor črevesja.

Do uspešnih terapij je še dolga pot

"Iznajdba bo omogočila nov pristop pri zdravljenju raka," je za BBC povedal Cedric Blanpain, eden vodilnih raziskovalcev z bruseljske univerze. "Če so te celice res olje na ogenj tumorju, potem moramo terapije usmeriti v njih," je še dodal Blanpain.

A tu nastopi težava. Rakave izvorne celice naj bi bile popolnoma podobne zdravim celicam v telesu, ki ustvarjajo in obnavljajo tkivo.Vsaka terapija je lahko škodljiva, saj bi z njo lahko poškodovali zdravo tkivo. Zato je zdaj največja prioriteta raziskovalcev, da bodo znali ločiti zdrave od rakavih celic.

So pa raziskovalci enakega mnenja. Do zdaj še ne morejo potrditi, kako se bodo terapije obnesle pri ljudeh, saj so trenutno raziskave delali le na miših.