Ministrstvo za zdravje je namreč podalo predlog, da bi ceno škatlice cigaret do leta 2020 podražili na 65 evrov (100 novozelandskih dolarjev). Predlog je del načrta, s katerim bi do leta 2025 zatrli in sčasoma izkoreninili kajenje.

Načrt je zaenkrat sicer še v povojih, a bi v začetni fazi ceno škatlice povišali na 40 evrov, nato pa jo vsako leto povišali še za 10 odstotkov. To je le eden od možnih načrtov, s katerim želi novozelandska vlada znižati zdravstvene težave državljanov, povezanih s tobačnimi izdelki.

Malo manj draga možnost (za kadilce, seveda) je desetodstotno letno povišanje cene od leta 2013 pa do 2025, kar pomeni, da bi leta 2024 kadilci za škatlico odšteli okoli 27 evrov. Na ministrstvu so razmišljali tudi o tem, da bi tobak označili za visoko strupeno substanco in kajenje tako prepovedali v avtomobilih, v katerih so prisotni otroci, prav tako pa bi jih umaknili iz prodaje v brezcarinskih prodajalnah.

"Da bomo uspeli, moramo zvišati število tistih, ki nehajo kaditi, poleg tega pa znižati število tistih, ki začenjajo,“ so še zapisali v predlogu ministrstva za zdravje.

Na Novi Zelandiji, ki ima 4,2 milijona prebivalcev, se jih 650 tisoč opredeljuje za kadilce.