Pravoslavna kapelica nad cesto med Mihovim domom in Kočo na Gozdu je bila zgrajena v spomin na ruske vojne ujetnike, ki so pred 96 leti izgubili življenje pri gradnji tamkajšnje ceste. Danes je simbol prijateljstva, ki povezuje slovenski in ruski narod, dvajsetletna tradicija slovesnosti pri Ruski kapelici, s katero se vsako leto spomnijo na žrtve snežnega plazu iz leta 1916, pa je hkrati pomemben element krepitve odnosov med Slovenijo in Rusijo.

Letošnjega dogodka pri Ruski kapelici v organizaciji občine Kranjska Gora, Društva Slovenija-Rusija in veleposlaništva Ruske federacije v Republiki Sloveniji se je poleg predstavnikov obeh držav, poslancev, diplomatov, gospodarstvenikov, visokih cerkvenih dostojanstvenikov in drugih uglednih gostov minulo nedeljo udeležila več kot tisočglava množica ljudi iz vse Slovenije in tudi Rusije.

Vsakoletna slovesnost je del tradicije, ki je v zadnjih letih prerasla v srečanje na najvišji ravni in pomembno prispeva k prepoznavnosti naše države v Rusiji. "Slovenijo vsako leto obišče čedalje več ruskih gostov, lani se je njihov obisk povečal za četrtino. Ruska federacija je za Slovenijo ena najpomembnejših gospodarskih partneric, medsebojna menjava presega milijardo in sto milijonov evrov, glavnina menjave slovenske strani predstavljajo zdravila, z ruske strani pa energetski viri. Gospodarsko sodelovanje med obema državama je torej v znamenju zdravja in energije, seveda pa si želimo še več ruskih investicij v slovenskem gospodarstvu," je pod Vršičem med drugim povedal predsednik vlade Janez Janša.

Svečana slovesnost pri Ruski kapelici je v dvajsetih letih tradicije močno pridobivala pomen in v teh letih postala pravi forum slovensko-ruskega prijateljstva. Prireditev ima danes tudi pomembno meddržavno razsežnost, vsako leto se je udeleži množica ljudi, ki jih k Ruski kapelici pripelje srce.