K pisanju članka me je spravila prizadetost zaradi popoldanske izmene dežurne zdravnice UKC Ljubljana dne 20. julija 2012 približno ob 18.30. Zaradi zapletenosti dogodka moram podati malo širši opis, enako sem storil omenjenega dne dežurni zdravnici.

Vse bolj moderna država je uredila, da so na dopust odšli sami žena in 14- ter 19-letna sinova, meni delodajalca ni uspelo prepričati in moj dopust je služba ali pa delavska knjižica. Na dopust moderne družine sem jih zapeljal s cmokom v grlu, saj ženo nekaj časa spremlja hudo nihanje visokega pritiska.

Omenjenega dne, 20. julija, me je prebudil telefonski klic (6.40) prestrašenega 14-letnega sina, da je z mamico oziroma ženo nekaj narobe. Na hitro sem se odpeljal v kamp Strunjan (kjer so kampirali) in ugotovil, da je v slabem stanju. Hotel sem jo odpeljati k najbližjemu zdravniku, vendar je rekla, da ni potrebe, ampak kampiranje bi zaključila.

Po prihodu domov je bila videti bolje in po kosilu je rekla, da bi v bolj hladnem prostoru malo zaspala. Ob približno 18. uri je vstala in opazil sem, da hodi opotekajoče in zmedeno, zato sem predlagal izmero pritiska. Aparat je pri ženi (samo pri njej) dobesedno znorel.

Ker sem imel kmalu službo, ob ženi bi tako ostal le 14-letni sin, sem edini in nujni izhod videl le še v pomoči z rešilnim vozilom, menda jih zato imamo. Ob klicu sem naletel na zelo prijaznega gospoda, vzel je naslov in potrebne podatke ter dejal, naj ostanem na zvezi, ker me veže z dežurno zdravnico.

Že ko se je oglasila, sem pomislil, da je bila zveza napačna in da se mi je oglasila čistilka. Zasliševanje in razlage, ki sem jih dobil, so me prizadele in občutek sem imel, da s strokovnjakinjo na drugi strani nisva v isti državi. Bolj ko sem ji razlagal, da žena ne more sama nič, mene pa obvezuje služba, in da če ženo pripeljem, mi ne uspelo, je cenjena dr. ugotavljala, da sem neki avanturist, ki se izgovarja na službo, stanje pacienta (žene) pa je sploh ni zanimalo. Rekla je, da če sem lahko šel na morje, ni razloga, da ne pridem v UKC. Kako urediti vse v eni uri (obisk v UKC, vem iz prakse, traja približno pet ur)? Ob vseh visokih razlagah sem raje odložil slušalko in prevzel zadevo v svoje roke, brez doktorata.

Kot delavec s samo poklicno izobrazbo se zahvaljujem za profesionalnost in hitro odločitev nočnemu dežurnemu zdravniku, ki je obvestil 14-letnega sina, da je bila mamica operirana zaradi srčnega infarkta, mene pa je o tem v službo obvestil sin. Tako poteka, če je pravi človek na pravem mestu. Omenjeni visoki strokovnjakinji nisem povedal, da sem moral podreti šotor, predvidevam, da je zanjo to zelo pomembno.

Zadeva se je srečno končala, kako pa bi se, če bi poslušal pooblaščeno osebo, pa naj preuči vsak sam. Kaj bi se zgodilo, če bi ob ženi ostal samo 14-letni sin? Imena zdravnice mi zaradi tajnosti in moderne ureditve države ni uspelo pridobiti.

Tone Vtič, Ljubljana - Polje