Pahor se pripravlja na vnovično rojstvo

Že dobri dve uri pred tekmovanjem je prišel "domačin" Borut Pahor. S skupino smučarjev po starem s Predmeje je ob spremljavi harmonike za uvod zapel Hej brigade. "Kaj pojete tudi partizanske pesmi? Ali niso pri nas skoraj prepovedane?" smo silili v bivšega predsednika vlade. "Za nas Primorce ni nič prepovedano," se je prešerno nasmehnil. Na vprašanje, kdaj je bil nazadnje na Banjšicah, pa je odgovoril: "Bilo je pred mnogimi leti ob gasilskem prazniku, ko sem vozil gasilsko vozilo. Bil pa sem tu tudi v mladosti. Bilo je romantično poletje." Na vprašanje, kako se pripravlja na predsedniške volitve, je odvrnil: "Ko sem bil predsednik vlade, sem bil zaprt v pisarni in hodil prepričevat ljudi. Zato sem bil za vse, kar sem delal, tudi kriv. Sedaj je drugače, pripravljam se na neko vnovično rojstvo. Hočem čutiti pripadnost do ljudi, ki je doslej nisem bil deležen. Deležen sem vnovične prijaznosti med ljudmi, tudi med mladimi," je pripovedoval Pahor in nadaljeval: "Izkušnje sem si nabiral 20 let. Predsednik države mora v krizi delovati kot nacionalni magnet. Na primeren način mora navdihniti ljudi. Predsednik ni papež."

Kmet iz Gorenje Trebuše pripravil presenečenje

Medtem ko so vsi čakali na dr. Milana Zvera (dr. Danilo Turk je udeležbo predhodno odpovedal), ki je bil včeraj zelo zaposlen in obenem tudi glavni krivec, da so obiskovalci namesto njega prej dočakali dež (zamudil je poldrugo uro), se je pri organizatorjih nenadoma pojavil vitek, lepo zagorel možak v športni opremi s slamnikom v rokah. "Sem predsedniški kandidat. Slišal sem, da imate tu tekmovanje koscev, pa sem prišel," je razlagal neznanec Aleksandru Madonu, predsedniku turističnega društva Banjšice. Poleg je bil tudi idejni oče praznika košnje Izidor Žbogar. Spogledala sta se in ga vprašala: "Ali ste že vložili kandidaturo? Od kje pa ste? Kako vam je ime?" Sem Miro Žitko iz Gorenje Trebuše, po poklicu kmet, je razlagal. Zaplet je bil kmalu rešen, ugotovili so da gre za človeka, ki je že pred leti začutil, da je življenje lahko tudi preprosto, da potrebuješ samo nekaj hrane, prenočišče, delo, ki te veseli, in ljudi, s katerimi ti je lepo.

V zaselku Razazija visoko nad Gorenjo Trebušo je namreč za nekaj tisoč evrov zgradil hišo brez cementa, z leseno konstrukcijo, ilovnatimi ometi. Pripravlja delavnice o ekogradnji, izdal pa je tudi knjigo o gradnji z naravnimi materiali. In zakaj se je odločil kandidirati na volitvah za predsednika republike? "Potrebujemo nove ljudi. Zato sem se prijavil. Rad bi v našo politiko prinesel nekaj novega, drugačnega," je dejal kmet iz Gorenje Trebuše, ki ga podpirajo tri civilne iniciative, ima že volilni štab, sedaj pa se bo podal na zbiranje 3000 podpisov. Njegova soproga Metka Marušič Žitko ga podpira. Pravi, da njen mož želi vsem dobro in da vso pozornost posveča ekologiji. Njegov moto je: "Če bomo uničili svet, bomo uničili sebe."