Težko pričakovana slovesnost ob začetku iger je pod taktirko režiserja Dannyja Boyla pokazala barvito tradicijo in zgodovino Velike Britanije, seveda pa ni manjkal niti tradicionalni mimohod športnikov, ko se predstavijo vse sodelujoče reprezentance. Slovensko je kot nosilec zastave vodil kajakaš Peter Kauzer.

Slavnostno odprtje se je začelo v petek ob 21. uri po lokalnem času. Slovesnost je zasijala v vsej svoji lepoti. S sloganom "To je namenjeno vsem" (This is for evreryone) so prireditelji proslavili svojo kreativnost in radodarnost Britancev. Navdih za prireditev "Otoki čudes" je režiser dobil v Shakespearovi igri Vihar, prikazal pa je bogato kulturno in naravno dediščino gostiteljev. Kot je dejal Boyle, na stadionu ni gledalcev, pač pa so vsi skupaj "del čarovnije". Velik del nastopajočih so namreč predstavljali prostovoljci, preko 7500 jih je bilo, zbranih iz vseh držav, svetovno znani umetniki pa so le začinili dogajanje.

Kratek pregled britanske zgodovine se je začel z največjim uglašenim zvonom na svetu in besedami slovitega angleškega literarnega umetnika Shakespeara iz dela Vihar (The Tempest): "Ne bojte se, saj otok je poln zvokov". Na glasbo londonskega simfoničnega orkestra je plesalo 600 plesalcev in plesalk, med glasbenimi izvajalci pa so med drugim nastopili tudi Arctic Monkeys, Paul McCartney, Mike Oldfield in Dizzee Rascal.

Ogenj prižgalo sedem neznanih mladih športnikov

Po kraljičinem odprtju iger in govoru predsednika Moka Jacquesa Roggeja je sledilo še prižiganje ognja. Prirediteljem je uspelo do zadnjega ohraniti skrivnost o tem, kdo bo imel čast zanetiti ogenj, pripravili pa so presenečenje, saj je namesto kakšnega znanega športnika - na stadion je sicer plamenico prinesel veslač Steven Redgrave - ogenj družno prižgala skupina sedmih mladih domačih športnikov, ki so zanetili plamenčke v 204 bakrenih posodicah, ti pa so nato skopaj tvorile olimpijski ogenj - po režiserjevi zamisli je tako plamen simbolično zanetil kar ves svet.