V Evropi se plače športnikov marsikdaj dobesedno skrivajo. V organiziranih sistemih manj, v banana državah jih skrivajo bolj. V Sloveniji, recimo, ne morete izvedeti niti za eno športno plačo. Ne glede na to smo s pomočjo spleta, pogovorov z nekaterimi specializiranimi športnimi novinarji in športnimi menedžerji prišli do razmeroma natančnih podatkov. Na lestvici ni košarkarjev Saše Vujačića in Boštjana Nachbarja, ki še iščeta klube v ZDA in v Turčiji - njuna cena bo okoli milijona dolarjev na leto. Na lestvico se tudi ni prebila nobena ženska Katarina Srebotnik naj bi, odvisno od uspehov na posameznih turnirjih, ciljala na 300.000 do 400.000 evrov. Podobno Tina Maze. Mimogrede, letos utegne največ na svetu zaslužiti igralec bejzbola Alex Rodrigez (New York Yankees), ki mu obetajo 30 milijonov dolarjev.

Goran Dragić, Phoenix Suns

Še lani je zaslužil zgolj nekaj več kot milijon dolarjev, letos pa je po sijajnih igrah dobil tudi sijajno pogodbo. Moštvo iz Arizone bo našemu košarkarju na leto plačevalo 7,5 milijona dolarjev oziroma 30 milijonov v naslednjih štirih letih. Glede na igre in uvrstitev na tekmo zvezd pogodba predvideva, da lahko zasluži še dodatne štiri milijone.

Beno Udrih, Milwaukee Bucks

Zdaj že veteran ameriške košarke, ki je dvakrat osvojil tudi prvenstvo NBA, bo letos v Wisconsinu zaslužil 6,9 milijona dolarjev, če pa bo dosegel dobre rezultate, se bo lahko povzpel celo do 7,4 milijona dolarjev. Je pa res, da utegne biti to za našega branilca, ki je lani v 59 tekmah dosegel povprečno 5,9 točke na tekmo, zadnja bolj donosna sezona NBA.

Anže Kopitar, Los Angeles Kings

V naslednji sezoni bo naš hokejist s prvaki lige NHL v Kaliforniji zaslužil 6,5 milijona dolarjev, kot določa pogodba, ki ga sicer veže za sedem let (2009-2016). V prihodnjih sezonah bo zaslužil še dvakrat po 7,5 milijona in enkrat 7,7 milijona dolarjev, skupaj v sedmih letih pa 47 milijonov dolarjev. Kopitarju bo potekla omenjena pogodba, ko bo star 27 let in verjetno bo tudi potem še nekaj zaslužil.

Erazem Lorbek, Barcelona

Morda najboljši evropski košarkar je pred novim podpisom z Barcelono dolgo odlašal. Pravijo, da je imel na voljo podpis z moskovskim CSKA in teksaškimi San Antonio Spurs. Na koncu se je govorilo, da bo pri Kataloncih po novem zaslužil celo 4,5 milijona na leto, zdaj pa so bolj uradni viri prepričani, da na leto zasluži (še vedno orjaške) 3 milijone evrov.

Samir Handanović, Inter

Sarma nadaljuje svoje donosno potovanje po Italiji. Črno-beli furlanski klub Udinese je z njim zaslužil več kot 11 milijonov evrov, lepi deček iz Ljubljane pa naj bi po neuradnih virih odslej služil vsako leto 2 milijona evrov. Eden najboljših vratarjev na svetu ima v pogodbi tudi klavzulo, da je upravičen do dodatka, če bo uspešno branil kako enajstmetrovko.

Valter Birsa, Genova 1893

Italija je za naše nogometaše še vedno obljubljena dežela. Se še spominjate, koliko je lani igral Valter Birsa? Ne veliko. Se pa verjetno spominjate, da je sesul svojega prestižnega ferarija. Napadalec iz Šempetra ima letno plačo okoli milijona evrov. Birsa je sicer prišel v Genovo iz francoskega Auxerra in je veliko obetal, navsezadnje je za Francoze v 53 tekmah dosegel 27 golov.

Josip Iličić, Palermo

Josip Iličić občasno eksplodira in občasno zaspi na lovorikah. Kljub temu mu je uspelo svojo mesečno plačo dvigniti v območje 80.000 evrov, torej na milijon evrov na leto. Jasno, vodstvo enega najbolj kontroverznih klubov v Italiji še vedno računa, da ga bodo v prihodnosti drago prodali v kak velik klub, podobno kot so prodali čudežnega Argentinca Pastoreja v PSG.

Etien Velikonja, Cardiff City

Prestop 23-letnega Novogoričana Velikonje iz Maribora na Otok naj bi bil letos največji slovenski nogometni prestop. Mariborčani so zanj pobrali 2 milijona evrov, Velikonja pa naj bi v Walesu zaslužil vsako leto kakih 800.000 evrov. Če mu bo sreča mila, je to gotovo šele uvod v njegovo novo kariero, saj gotovo ne misli ostati v drugi angleški ligi. Skok v prvo bi gotovo podvojil, če ne potrojil njegove dohodke.

Robert Koren, Hull City

V drugi angleški ligi nastopa tudi naš, zdaj že lahko rečemo veteran iz Dravograda. Koren je imel že boljše čase, navsezadnje je bil pred leti najboljši igralec norveške lige, nastopal pa je tudi za West Bromwich Albion v najvišji angleški ligi. Po zadnjih podatkih se Koren kot eden najboljših igralcev Hulla (cenijo ga na 1,5 milijona evrov) še vedno prebije do približno 600.000 evrov plače na leto.

Milivoje Novakovič, 1. FC Köln

Človek, ki je krotil misice s hitrimi Porschejevimi igračami, je še lani nastopal v prvi nemški ligi. Letos se bo moral boriti v drugi ligi. Pravijo, da se je lani še lahko veselil vsak mesec, ko so mu plačevali do 80.000 evrov, letos pa se utegnejo plačila drastično znižati. Strokovnjaki ugibajo, da se bo moral soočiti z zmernejšo letno plačo v višini 500.000 evrov. Navsezadnje je star 33 let.