Težave se obetajo, kot je zapisal britanski dnevnik Guardian, celo na samem začetku - pri otvoritveni prireditvi, domnevno največjem spektaklu te vrste, kar jih je videl svet. Že pred časom so se odločili, da bodo predstavo The Isles of Wonder, ki naj bi svetu približala tradicionalno britansko podeželje z veliko domačimi živalmi, od konj do krav in ovac, skrajšali na tri ure in pol, da bi se končala pravočasno, kar je pol ure čez polnoč. V nasprotnem primeru bi se približno 80.000 obiskovalcev, ki jih pričakujejo, ob odhodu z olimpijskega stadiona soočilo s kaosom na vlakih, podzemni železnici in avtobusih.

Guardian je tako poročal o "drami" na generalki odprtja, ki bo - mimogrede - stalo natančno 27 milijonov funtov in si ga bo gledalo približno štiri milijarde televizijskih gledalcev po vsem svetu.

Režiser dobil več varnostnikov

Med vajami naj bi se "udarili" režiser Danny Boyle (znan po filmih, kot sta Trainspotting in Revni milijonar, za katerega je dobil oskarja) in predstavniki družbe, ki je odgovorna za televizijske prenose olimpijskih iger. Boyle je s seboj pripeljal svojo ekipo, ki naj bi postavila in posnela odprtje. Težave so nastale med vajami, in sicer zaradi napetosti med njegovimi fanti in posadko družbe OBS (Olympic Broadcasting Services, torej Olimpijsko radiotelevizijsko službo), ki jo je organizacijski odbor Logoc najel za tisoče in tisoče ur prenosov z vseh prizorišč olimpijskih iger. Logoc trdi, da sta se dve ekipi ujeli in dobro sodelovali, Guardian pa je izvedel, da so bili odnosi med njima celo tako napeti, da so okoli Boylove prikolice pri olimpijskem stadionu postavili "dodaten varnostni obroč", torej dodatne varnostnike.

Izvedel je tudi, da med dvema ekipama ni nobenega sodelovanja, da Boylu ne dovolijo postaviti kamer, kjer bi jih rad, da je ozračje nepopisno neprijetno, da zamujajo z vajami. Boyle je hotel pripeljati svojo angleško ekipo, ker ni želel, da bi otvoritveno prireditev prenašale in snemale televizijske ekipe, ki so vajene športnih prireditev, saj si želi, da bi bilo odprtje zabavno, ne pa "športna televizija". Ker je filmski ustvarjalec, želi namreč ustvariti nekaj podobnega drami, ne pa športnemu dogodku. Šefi družbe OBS so očitno užaljeni, ker so jim odvzeli odgovornost za odprtje, pustili pa so jim odgovornost za postavitev kamer na olimpijskem stadionu in drugih prizoriščih, kar so izkoristili za to, da nagajajo Boylu, ki je hotel postaviti trideset dodatnih kamer. Kakšen bo izid tega dvoboja, bomo dokončno lahko videli nocoj, ko bo še zadnja generalka otvoritvene slovesnosti, ki jo bo z živim nastopom sklenil veteran Paul McCartney.

O majicah in copatih

Medtem pa se razrašča nov velik spor, ker je predsednik organizacijskega odbora Logoc, nekdanji olimpijec, zdaj politik lord Coe zagovarjal prave izredne ukrepe za zaščito pokroviteljev, kot sta Coca Cola in Adidas. Kaj prinašajo? Veliko neverjetnega, na primer to, da gledalci ne bodo smeli biti oblečeni v majice z napisi Pepsi T. Govorilo se je celo, da bodo gledalcem prepovedali priti v športnih copatih, ki ne bodo Adidasovi.

Tudi Adidas je namreč eden izmed vodilnih pokroviteljev, od katerih naj bi organizatorji iger dobili skupaj dve milijardi funtov. Logoc zdaj pravi, da se ne bo vtikal v obutev gledalcev. Vseeno to povečuje neprijeten občutek, da bodo to najbolj korporacijske olimpijske igre v zgodovini.