Čaka nas namreč vsaj pet ur vožnje do našega avtokampa. Pa še to: nekje smo prebrali, da so piki komarjev za psa v morskih krajih zelo nevarni. Kaj to pomeni? Kaj predlagate za plavanje? Kako jo prvič seznaniti z vodo (v bistvu niti ne vemo, ali ji bo to sploh všeč)? Naši prijatelji imajo psa, ki je nor na vodo in skupaj plavajo. Zelo bi nam bilo všeč, če bi tudi naša Tačka tako uživala. Kako jo lahko še drugače ohlajamo, saj ima precej dlake in je srednje rasti? Najlepša hvala za vaše dragocene odgovore. Družina Meško, Sevnica

Pozdravljeni, veliko vprašanj ste mi zastavili, vsa pa so zelo pomembna, kadar se s psom odpravljate na dopust/morje. Nikoli ne pozabite, da mora biti psu udobno, prijetno in pa seveda varno, ko bo potoval z vami, in to naj vam bo glavno vodilo.

Pa začniva pri začetku. Smiselno bi bilo, da se pred odhodom v kamp pozanimate, kako je pri njih poskrbljeno za pse in ali so ti sploh dovoljeni, kako je poskrbljeno za pasje tuše in ali psi lahko obiskujejo plažo. Komarji, o katerih ste brali, so za psa res izredno nevarni, saj prenašajo srčno glisto (Dirofilaria immitis), ki povzroča nevarno bolezen, imenovano dirofilaroza. Vsekakor vam priporočam, da se pred potovanjem oglasite pri veterinarju, ki vam bo predpisal ustrezno zaščitno sredstvo.

Potovalno slabost lahko pri psički omilite s tabletami na osnovi zelišč, ki vsebujejo pripravek iz ingverja in baldrijana. Kupite jih lahko prek spleta ali v nekaterih trgovinah za živali. Nekaj ur pred potjo naj ne jé. Med vožnjo se velikokrat ustavite, s psičko se sprehodite in ji ponudite vodo za pitje. Če vaš avto nima klimatske naprave, se na pot vsekakor odpravite zvečer, ko ne bo več tako vroče.

Nekateri psi naravnost obožujejo vodo, druge pa le stežka pripravimo, da si zmočijo vsaj šapice. Nikakor psičke v vodo ne mečite ali je kako drugače silite vanjo! Predlagam, da izberete manjši zaliv ali mesto ob obali, kjer je voda nizka in ni valov. Usedite se v vodo in psičko povabite k sebi. Imejte pri sebi njej ljubo igračko in se z njo igrajte v plitvini. Skratka, vodo ji za začetek naredite čim bolj prijetno. Iz lastnih izkušenj vam lahko povem, da je moja psička lansko poletje prvič samostojno zaplavala šele pri starosti treh let. Torej, potrpljenje!

Ker se psi bistveno težje ohlajajo kot človek, je za njihovo hlajenje pri temperaturah, kot jih imamo letošnje poletje, res treba dodatno poskrbeti. Na trgu v ta namen lahko kupite hladilne ovratnice ali pa hladilne jopiče, ki pokrijejo precejšen del pasjega telesa. Oboje, predvsem jopiče, uporabniki izredno pohvalijo. Veliko lahko naredite tudi s tem, da s psičko obiščete pasjega frizerja, kjer ji bodo skrajšali odvečno dlako in ji odstranili poddlako. Seveda pa velja, da naj bo psička v senci in naj ima stalno na voljo svežo vodo.

Želim vam veliko lepih trenutkov pri preživljanju dopusta z vašo Tačko!