Uvodni del bo zapolnjen s premiero 14-minutnega retrospektivnega filma Sajeta 1998-2011 in predstavitvijo intermedijskega projekta Generative Art Bogdana Sobana, za glasbeno pokušino pa bodo s preigravanjem pesmi z nove zgoščenke poskrbeli Tminski madrigalisti. Organizator Janez Leban priznava, da je bil letošnji program, glavnina katerega bo izvedena na sotočju rek Soče in Tolminke, koordiniran v rekordno kratkem času, saj je tokratna izvedba zaradi lani neprijaznega vremena visela na nitki.

Stari znanci in nenavadno kombiniranje žanrov

Na spored Sajete, ki se že vseskozi otepa trendov množičnosti, so tudi tokrat uvrščeni predvsem "obrobni" glasbeni žanri, ki le redko dobijo svoj prostor v medijskem kontekstu ali na masovnih prireditvah. Angleško-srbska naveza Arhai bo denimo ponudila mešanico elektronske in ljudske glasbe, slovensko-norveško-portugalski kvartet Velkro bo prisotne popeljal na popotovanje skozi atmosferičen post rock, Madžari Meszecsinka madžarske in bolgarske ljudske pesmi spajajo z orientalskimi, latinskimi in funk ritmi, domača Dubzilla dub in reggae kombinira s plesno elektroniko ali rockom, italijanski godci Homesweepers pa prisegajo na elektroakustično eksperimentiranje.

Med vrhunce gre zagotovo šteti sobotni nastop nemškega ambientalnega elektronika Jana Jelinka, ki ustvarja kolaže iz zvokovnih fragmentov, ponudil pa bo tudi edinstvene vizualne efekte. Nekoliko bolj jazzovsko usmerjeni poslušalci pa se bodo naslajali ob taktih violinskega virtuoza Alexandra Balanescuja, ki si je spremljavo tokrat priskrbel pri domačem bobnarju in tolkalistu Zlatku Kaučiču. Glasbenika se bosta vsak s svojim stilističnim pristopom spojila na presečišču romunske tradicije, našega ljudskega izročila ter slovenskega in ameriškega jazza. Medtem ko se romunski violinist na Sajeto vrača po osmih letih, je Kaučič z različnimi projekti že njen stalni gost. Med "povratniki" pa je tudi harmonikar Bratko Bibič, ki ga bosta na odru tokrat spremljala saksofonist in flavtist Vasko Atanasovski in Polona Janežič na električnem klavirju. "Četudi se nekateri glasbeniki vračajo na Sajeto, se vselej pokažejo v neki novi 'luči', saj njihovo ustvarjanje temelji na inovativnosti, improvizaciji in eksperimentu," nekatere programske ponovitve opravičuje Leban.

Kreativni spomini na punt

"Čeprav se Sajeti širi razpoznavnost predvsem zaradi glasbenega programa, njeno okostje ostajajo raznovrstne delavnice, ki spodbujajo kreativno preživljanje prostega časa," pri koreninah festivala vztraja njegov prvi mož. Pod mentorstvom Marka A. Kovačiča in Braneta Ždrale bodo udeleženci delavnice scenografije iz recikliranih materialov ustvarjali dekoracijo festivalskega prostora. Kiparska delavnica Dušana Gerlice, ki bo tokrat gostila kiparja Boštjana in Vasjo Kavčiča, se bo že drugo leto zapored posvečala tristoti obletnici tolminskega punta ter bo v simbolični maniri proizvedla skulpture v spomin obglavljenih borcev za pravico. Obetajo se še delavnica fotografije pod vodstvom Jerneja Humarja, otroško-glasbena delavnica s Samom Kutinom na čelu, v nedeljo pa bodo na samem repu festivala svojo produkcijo predstavile glasbene delavnice.

Spremljevalni program je že pred dobrima dvema tednoma zagnalo odprtje fotografske razstave Ujeta Sajeta Iztoka Zupana, Jerneja Humarja in Dušana Gerlice v ljubljanski galeriji Prostor. Na samem "kraju zločina" pa bo umetnik Marko Brecelj pod okriljem Ustanove Pohorski bataljon predstavil v knjižni obliki izdano raziskavo Na trdna tla, medtem ko bo Društvo humanistov Goriške povabilo k okrogli mizi Slovenska kultura v prihodnosti: nujnost aktivizma ter nekaj besed navrglo o svoji trimesečni številki revije Razpotja. Vrh tega organizatorji vabijo še v Kreativni kotiček, kjer se bo izdelovalo uporabne umetnine.