DZ je prejeto pobudo odstopil v obravnavo pristojnim delovnim telesom: komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, odboru za notranje zadeve ter odboru za pravosodje, javno upravo in lokalno samoupravo, so za časnik sporočili iz kabineta predsednika DZ.

Predsednica komisije vlade Majda Pučnik Rudl pravi, da je skrajni čas za obsodbo, saj bi to morali storiti že pred več leti. Tako pa se pri tem vedno "zapnemo", kot smo se pred kratkim pri proslavi ob dnevu državnosti.

Pobuda je bila napisana že pred proslavo, zato je vprašanje, ali bi jo komisija danes sploh napisala, piše časnik. V komisiji nočejo dvigati prahu ob tem, zato pobude niso poslali javnosti. Pričakujejo pa, da se bo politika pošteno odločila. Predsednica komisije se zaveda, da je bilo doslej že nekaj neuspešnih poskusov sprejetja takšne resolucije, zato noče ocenjevati, ali bi bilo zdaj mogoče doseči konsenz parlamentarnih strank glede takšne obsodbe.

Spomenka Hribar: "To ne pelje k družbeni pomiritvi in spravi!"

Spomenka Hribar je za Dnevnik.si glede pobude pojasnila: "Po hitrem prebiranju "Pobude Komisije Vlade Republike Slovenije za izvajanje Zakona o popravi krivic" menim, da je v njej več spornih trditev, ki bi jih bilo treba premisliti in analizirati. Razvidna je tudi politična intenca, ki odgovarja sedanji Vladi - obsoditi ne le komunizem in njegove zločine (kar je nedvomno upravičeno!), temveč tudi današnje politične nasprotnike sedanje Vlade. To ne pelje k družbeni pomiritvi in spravi!"

Odzivi nekaterih strank, ki so odgovorile na vprašanje Dela, so po navedbah časnika pričakovani. Ostajajo pri že znanih ideoloških delitvah.

SDS: Čas je, da se realno soočimo s svojo preteklostjo in popravimo krivice

SDS obsoja vse totalitarizme in vse njihove oblike, ki se danes pojavljajo v takšnih in drugačnih oblikah čaščenja totalitarnih simbolov. Po njihovem mnenju je skrajni čas, da se realno soočimo s svojo preteklostjo in popravimo krivice.

V Državljanski listi pa pravijo, da v stranki nimajo časa za ukvarjanje z zgodovino. "V današnjem času naj se politika ukvarja s prebojem iz gospodarske krize, zgodovino pa prepusti zgodovinarjem," odgovarja Državljanska lista.

Pozitivna Slovenija nasprotuje temu, da vlada ali njena posebna telesa na podlagi medvojne in povojne zgodovine povzroča nove ideološke delitve, navaja časnik.

Vodja poslanske skupine Pozitivna Slovenija Jani Möderndorfer pa je na vlado že naslovil pisno poslansko vprašanje, v katerem jo sprašuje, ali gre za uradno pobudo vlade oz. ali se z njo, glede na to, da gre za komisijo vlade, ki je naslovljena na državni zbor in opremljena z dopisno glavo vlade, vlada strinja oz. jo podpira. Pobuda po njegovih besedah presega pristojnosti komisije.

Socialni demokrati pobude še niso prejeli.

Bodo enačili nacizem, fašizem in komunizem?

Časnik še navaja, da je v preteklem mandatu tedaj opozicijska SDS tudi predlagala, naj državni zbor na podlagi resolucije evropskega parlamenta sprejme svojo resolucijo, s katero bi obsodili vse totalitarizme. Takratna koalicija je temu nasprotovala, ker je trdila, da ne gre enačiti fašizma, nacizma in komunizma.