Vodja krajinskega parka Andrej Sovinc pravi, da "v parkih posebno vlogo namenjamo odgovornemu odnosu ljudi do okolja, seveda z upanjem, da obiskovalci parkov te izkušnje prenesejo tudi v okolje, v katerem živijo in delajo". Ker je promet z motornimi vozili znotraj sečoveljskega krajinskega parka strogo omejen, so danes v Sečoveljskih solinah vzpostavili promet z električnim, okolju prijaznim vozilom. Gre za vozilo podobno tistim, ki se uporabljajo na golf igriščih, ki lahko sprejme do 7 obiskovalcev na enkrat. Za njegov nakup v vrednosti 14 tisoč evrov je nekaj več kot tretjino sredstev donirala zavarovalnica Adriatic Slovenija. Povratna vstopnica za prevoz od rampe do notranjosti solin, gre za približno kilometrsko razdaljo v eno smer, bo stala 1 evro. Sovinc je pojasnil, da bo prevoz za gibalno ovirano osebe, starejše in invalide brezplačen.

Letos se obeta dobra sezona

Direktor Sečoveljskih solin Klavdij Godnič je ob robu predstavitve vozila dejal, da letošnja sezona daje dobre obete. Do zdaj so poželi približno 1.000 ton soli, vendar je treba poudariti, da se v Sečovljah sol pobira ročno, na tradicionalni način, kot še malo kje v svetu. Skupno Sečoveljske soline upravljajo 30 solnih polj, za vsakega pa skrbi ena solinarska družina. "Zato se sol pobira razmeroma počasi, saj se cele družine več ne udeležujejo pobiranja kot so to počenjale nekoč,“ pravi Godnič, ki upa na dobro sezono.

Zaenkrat namreč kaže, da bi lahko letos dosegli količine lanskega rekordnega pobiranja soli v zadnjem desetletju, ki je bil 4.200 ton, vendar je vse odvisno od vremena. Solinarjem najbolj ustreza sončno in suho vreme. Bolj kot sama pridelava pa je po mnenju Godniča problematična prodaja tradicionalne sečoveljske soli, saj pri približno 2.000 jedilne soli, ki jo na leto pridelujejo, uspejo prodati le 500 ton te dragocene začimbe. "Če bi vsak Slovenec kupil kilogram tradicionalno pridelane sečoveljske soli, bi bila ta dejavnost gospodarsko rentabilna,“ je dejal Godnič in izrazil upanje, da bi širša javnost prepoznala kakovostno in pridelovalno edinstvenost sečoveljske soli, ki si jo v teh dnevih lahko tudi vsak ogleda. Lani si je Krajinski park Sečoveljske soline ogledalo približno 10 tisoč obiskovalcev, letošnji obeti so podobni.