Predsednik vlade Janša v torkovi izjavi v DZ namreč ni izključil možnosti, da bi vezal zaupnico na odločitev o sprejemu fiskalnega pravila, o katerem bo DZ odločal predvidoma v petek. Za zaupnico bi Janša potreboval dvotretjinsko podporo v DZ. Takšna podpora je namreč potrebna za ustavno spremembo, ki pa je za fiskalno pravilo za zdaj ni.

V večini koalicijskih strank so v torek pojasnili, da v zdajšnjih razmerah razumejo izjavo predsednika vlade. V Državljanski listi izjave sicer niso komentirali, se je pa danes odzval predsednik te stranke in predsednik DZ Virant. V izjavi je poudaril, da sedaj ni čas za zaupnice. V torek je sicer že dopustil možnost prestavitve odločanja o fiskalnem pravilu na jesen, in sicer v primeru, da bi tedaj obstajala vsaj majhna možnost za sprejem predloga.

Na načelni ravni ima fiskalno pravilo zagotovljenih 54 glasov poslancev, torej šest premalo. Premier Janša pa je pred glasovanjem o fiskalnem pravilu za četrtek še enkrat sklical vrh parlamentarnih strank.

"Ne gre za usodo vlade, ne te vladne koalicije, temveč preprosto za usodo Slovenije. Če tukaj ni toliko razuma, da bi ljudje, ki so velikokrat javno prisegli, da bodo podprli fiskalno pravilo, držali to besedo, in bi ljudje, ki razumejo situacijo, postavili interes države pred lastni interes ali interes stranke, potem ni izhoda tej koaliciji," je v torek dejal Janša.

Na sklic vrha parlamentarnih strank se je danes odzval tudi poslanec SD Borut Pahor, ki je tudi sam pozval k ponovnemu premisleku. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, podpira odločitev za posvet in vnovičen poskus dogovora o vnosu fiskalnega pravila v ustavo, zlasti zaradi nevarnosti, da bi v nasprotnem primeru prišlo do izjemno škodljive politične krize, ki bi vsestransko poslabšala razmere v Sloveniji.

Poleg Pahorja naj bi po do sedaj znanih napovedih vnos fiskalnega pravila podprla še dva poslanca SD, medtem ko stranka tega ne podpira. Glede zaupnice je predsednik stranke Igor Lukšič dejal, da premier opozicije nikakor ne bo imel zraven pri podpori vlade. Tudi v Pozitivni Sloveniji so v torek zatrdili, da si zaradi Janševe izjave ne bodo premislili in fiskalnega pravila ne bodo podprli.