Glavni oder, prizorišča po mestu, Živa dvorišča, art kamp in ostali prostori so za 14 dni spremenili potek dogodkov v štajerski prestolnici. Kljub že 20. ponovitvi Lenta, ki ga je letos znatno finančno podprla tudi Evropska prestolnica kulture, pa vprašanje ostaja enako: kako napolniti praznino, ki nastane po koncu festivala? Kaj obiskati ali si ogledati, ko se mestni utrip upočasni, prebivalci pa čakajo na zaslužen dopust ob morju? Poleg "rednih" dogodkov zavod MARIBOR 2012 letos ponuja več odgovorov: zakuhali so POLENTO, park bo znova oživela Kultura ni ovira, poleg osmih odrov, razpršenih po mestnem središču, pa se je na dvorišče Vetrinjskega dvora preselil še Klub 2012.

Prostorsko-konceptualna žarišča

Polenta bo med 20. junijem in 20. avgustom ponudila šest prostorsko-konceptualnih žarišč, ob čemer organizatorji poudarjajo, da ne gre za nov festival, ampak za vzpostavitev prostorov dialoga in druženja, ki bodo mesec dni ponujali možnost kreativne zabave. Obiskovalci bodo vse o dogajanju posameznega dne našli v Čajnataunu, srcu Polente, ki bo stalo v bližini Mobilne plaže na Lentu. Platforma za diskusije, predavanja, prostorske intervencije in delavnice bo Polentina škatla na Glavnem trgu, kratke kuharske tečaje bodo prirejali v menzi Foodology, kjer bodo postregli tudi s preprostimi obroki. Posebno poglavje POLENTINEGA programa sta zagotovo Fotomuzej pri babici in Mobilni udarnik. V prvem bodo razstavljeni eksponati neutrudnega zbiralca fotografske opreme in mojstra fotografije Dragiše Modrinjaka ter ponujena možnost za ustvarjanje v multimedijskem laboratoriju, Mobilni udarnik pa bo v mestnih četrtih in na obronkih predvajal filme na improviziranih platnih. POLENTA bo priredila tudi več razstav in poskrbela za štiri povorke, prizorišča pa bo povezoval ARTtaxi. Tako kot celotnemu projektu gre nekonvencionalnost pripisati tudi povorkam, saj bo sicer (le) sporočilen mimohod POLENTA nadgradila v potujoči zaključek celotedenskega ustvarjanja.

Novi prostori ustvarjanja bodo prežeti z isto željo, občinstvo predramiti iz vloge opazovalca in ga postaviti na mesto osrednjega akterja. Tako vas na odprto vajo vabijo izkušeni ulični gledališčniki in lutkarji, da skupaj ustvarite novo produkcijo in med tem spoznate celoten proces nastanka ulične predstave. Delavnicam uličnega gledališča, cirkusa, klovnad, ustvarjanja lutk in animacije bosta sledili priprava za nastop in premiera na Trgu Leona Štuklja.

Za vse želje in okuse

POLENTA ponuja številne izzive in soočenje z vsemi vidiki človekovega obstoja, zato raziskovalce čustvenih stanj vabijo na potovanje, za katero je navdih ponudil čilski avtor Pablo Neruda, ko je pot skozi duševnost osebe razpel med številne podobe ljubezni.

S posebno postavitvijo želijo v Mariboru približati umetniško video produkcijo, nove medije, ponuditi drugačen razstavni prostor in zbrati videaste ter tako opozoriti na prisotnost sodobne umetnosti v mestu. Predvidena lokacija je Fotomuzej pri babici. V tednu videa in zvoka boste lahko režiserji lastnih AV-vsebin, ki jih boste po objavi predstavili še v živo med jasno koncepiranim performansom.

Ves mesec bodo potekali tudi likovno-vizualne in performativne intervencije, nenadno izvedene slikarske zgodbe, skupno prehranjevanje na neobičajnih mestih, javna branja, predavanja in diskusije o sodobnih družbenih problemih in rešitvah.

Na literarnih večerih bodo najprej oživele besede Jima Morrisona. Prijateljevanje z literaturo se bo nadaljevalo z manifestacijo paraliterarne organizacije I.D.I.O.T in predstavitvijo zadnje številke revije ter prevodov Hlebnikova, Pounda, Coleridgea in Poeja. Poezijo in prozo mlajše generacije bodo obogatili hiphop in rap ter družbeno angažirane teme, odprti mikrofon, na sklepnem dejanju pa boste v originalu in prevodih, nastalih le v ta namen, spoznali avtorje kulturnega odpora Južne Amerike ter improvizirali na Moč besede.

Univerzalni temeljni dohodek

POLENTO definira holističen pristop k posameznikovi sreči, zato so v mesečni program dogajanja vključili tudi kozmetično delavnico, kjer se boste podučili o rabi zelišč, lahko pa se boste pridružili tudi mali šoli o zeliščih in si vsak dan izdelali dvoje kozmetičnih izdelkov.

Znova bodo oživela nekatera Živa dvorišča, položili bodo rdečo preprogo - modno stezo, rezervirano za babice in dedke, ki nas bodo s svojim edinstvenim stilom spomnili na lastno drznost.

Maribora pa ne bo oživela le POLENTA in devet odrov z najrazličnejšimi glasbenimi zvrstmi z vsega sveta, s katerih odmevajo etno, pop, elektronika in druge glasbene zvrsti, ki vas bodo na ulicah zadržale do zgodnjih jutranjih ur. Evropska prestolnica kulture je tudi priložnost za vse; tudi za tiste s posebnimi potrebami, ki nas učijo na svet gledati z drugačnimi očmi. Njim so namenjene delavnice Natura ni ovira, ki vas v park vas vabijo z učenjem čutenja in ustvarjanja z vsemi čutili, kreativno pisati ali pomagali mestnim vevericam plesti viseča gnezda. V največjem parku tega dela Evrope boste lahko prisluhnili tudi izkušenim pravljičarjem, ki vam bodo čudežne svetove približali z besedo in jo pospremili s senzorno animacijo.