Kot je že v navadi, bo v ospredju aktualna fantastična kinematografija, a zapostavljeni ne bodo niti ljubitelji klasike. Dogajanje, ki ponuja 35 dolgometražnih filmov iz 13 držav in približno 40 kratkih izdelkov, bosta uvedla projekcija filma Doktor Ray in hudiči srbskega režiserja Dinka Tucakovića ter interaktivna instalacija Fear manifesto.

Promocija zapostavljenih

Največji delež pozornosti bo tokrat uprt v srbskega režiserja Gorana Markovića, čigar filmi so na področju nekdanje Jugoslavije dosegli kultni status, Grossmannov festival pa ga bo počastil z nagrado hudi stari maček za življenjsko delo ter prikazom šestih njegovih celovečercev. Zamuditi ne gre niti obiska katalonskega režiserja Jaumeja Balaguera, enega največjih evropskih mojstrov žanrske produkcije, ki bo na ogled postavil filme Medtem ko si spala, Rec in njegovo nadaljevanje, Rec 2. Seveda pa bodo skorajda vse filme v konkurenci za nagrado hudi maček, ki se podeljuje za najboljši celovečerec, pospremili obiski režiserjev ali producentov, zato bodo številne projekcije nadgrajene s pogovori, festival pa omogoča tudi sproščeno medsebojno druženje med ustvarjalci in obiskovalci.

Poleg omenjene nagrade se bo kompetitivnost merila še v bitki za Slakovega hudega mačka za najboljši kratki film, hrupnega mačka za najboljši glasbeni dokumentarec, kratki filmi pa se potegujejo tudi za nominacijo za prestižno nagrado Melies d'Or, ki jo Evropska federacija festivalov fantastičnega filma podeljuje za najboljši evropski fantastični kratki film.

Domače barve bo v sklopu Na bizarni strani Alp zastopalo sedem kratkih filmov ter daljši produkt Kolesarji v temi Vasje Rovšnika, program pa bo zasedel še Umetni raj Karpa Godine. "Ni dvoma, da je pri nas žanrski film zapostavljen. In če že, se snema le na izjemno nizki proračunski ravni. Zakaj je tako, lahko le ugibamo, a ena izmed možnih razlag je ta, da ustvarjalci žanrskih izdelkov potrebujejo več poskusov za snemanje in nenehen stik s filmskim svetom, da se izurijo v tej obrti, pri nas pa lahko izdelajo film kvečjemu na vsakih pet ali šest let," skopo domačo žanrsko produkcijo komentira programski direktor festivala Tomaž Horvat, ki pa obenem priznava, da je zanimanje za dogodek med gledalci iz leta v leto večje.

Ko gledalec plača izstopnino

Spremljevalni program je razrezan na dva dela, in sicer sproščeno zabavnega ter izobraževalnega. Slednji segment zapolnjujeta dve čisto sveže nastali delavnici, in sicer delavnica posebnih učinkov pod vodstvom profesionalne filmske ekipe Mad Squirrel FX ter igralska delavnica pod mentorstvom Žige Čamernika. Ta bo ponudila marsikaj, od faze sproščanja, povezovanja z naravnim glasom, iskanja točke zbranosti pa do različnih igralskih vaj. Ponovno pa bo spored zavzela že standardna Mala delavnica groze, udeleženci katere morajo film posneti in zmontirati v dveh dneh in eni noči, torej tolikšnem času, kolikor je Roger Corman potreboval za izdelavo slovitega The Little Shop of Horrors. "Pri snovanju tovrstnih aktivnosti vselej upoštevamo potrebe našega filmskega okolja," motor novih idej za bogatitev programa razkrije Horvat.

Med atraktivne dejavnosti zagotovo sodi lani uvedeno tekmovanje za kraljico krika, ki se mu tokrat pridružuje še kategorija norega kralja. "Lani je bilo veliko željo po kričanju zaznati tudi med moškimi, zato bomo tokrat talente za nove horror filme iskali med obema spoloma," se pošali festivalski direktor Peter Beznec. Izbor bo povezovala pevka italijanske gothic metal skupine Theatres des Vampires Sonya Scarlet.

Če so vaše glasilke prešibke, lahko sodelujete v maratonu Torture Garden, kjer ne boste plačali vstopnine, temveč izstopnino, saj deluje po principu "več grozljivih prizorov vidiš, manj plačaš". Zadnji festivalski dan pa lahko vsakdo z ustrezno srhljivo masko zakoraka na Paradi propada, ki bo v znamenju apokaliptičnega duha, saj bi nas v tem letu, sledeč prerokbi Majev, moral doleteti konec sveta.

Vrtenje filmskih kolutov bo vseskozi spremljala še degustacija vrhunskih vin, ki so se prebila skozi - letos prvič mednarodni - predizbor. Naziv vinskega šampiona pa bo podeljen po okusu občinstva.