Romuni znova v ospredju

Za nagrade srce Sarajeva se je tako za najboljši igrani, dokumentarni in kratki film letos potegovalo vsega skupaj 44 filmov. S srcem Sarajeva za najboljši kratki film je žirija, ki so jo sestavljali domači igralec Ermin Bravo, srbski režiser Nikola Lujica in članica selektorskega komiteja Directors' Fortnight Cannes Laurence Raymond iz Francije, nagradila film Povratek (Kthimi) kosovske režiserke Blerte Zeqiri, s posebno plaketo žirije pa sta se v okviru tekmovalnega programa kratkega filma okitila še bolgarski Parafinski film režiserja Pavla G. Vesnakova in romunski Oče je glavni, pod katerega se je podpisal Radu Potcoava.

Med filmi tekmovalnega programa dokumentarnega filma je žirija, ki so jo sestavljali švicarski režiser in producent Thomas Imbach, Audrius Stonys, prav tako režiser in producent iz Litve, in Damir Šagolj, novinar iz Bosne in Hercegovine, srce Sarajeva za najboljši dokumentarni film dodelila v roke romunske režiserke Ivane Mladenović za film Ugasni luči. Poleg te pa je žirija dokumentarnega filma razglasila tudi nagrajenca za človekove pravice, ki je prišel v roke hrvaškemu Moškemu filmu, pod katerega se je podpisal Nebojša Slijepčević.

V Romunijo pa je odpotovalo tudi srce Sarajeva za najboljši igrani film; petčlanska žirija, ki so jo sestavljali madžarski režiser Kornél Mundruczó kot predsednik, Frederic Boyer, umetniški direktor filmskega festivala Tribeca iz Francije, romunska igralka Ada Condeescu, Eva Diederix, soustanoviteljica in generalna direktorica Elle Driver iz Francije ter direktor fotografije Ivan Martinović je namreč s srcem Sarajeva za najboljši igrani film okitila črno komedijo Vsi iz naše družine, pod katerega se je podpisal režiser Radu Jude. Omenjena žirija pa je poleg te podelila še posebno nagrado žirije ter razglasila najboljšega igralca in igralko. Posebno nagrado žirije je tako prejel turški film Za hribom režiserja Emina Alperja, svojo vlogo je po mnenju žirije najbolje odigral srbski igralec Uliks Fehmiju, ki je nastopil v filmu Ustanićka ulica, medtem ko je nagrada srce Sarajeva za najboljšo igralko pripadla Mariji Pikić, ki je z vlogo Rahime v filmu Otroci osvojila tako gledalce kot žirijo.

V duhu človekovih pravic

Prestižno nagrado častno srce Sarajeva pa je letos za pomemben prispevek k razvoju filmske umetnosti v regiji prejel producent Branko Lustig, dvakratni dobitnik oskarja za filma Gladiator in Schindlerjev seznam. Na letošnjem festivalu je nagrajenec, ki je bil med drugo svetovno vojno interniran v dve koncentracijski taborišči (Auschwitz in Bergen-Belsen), opozoril na pomembnost sporočila Schindlerjevega seznama tudi v današnjem času, saj se svet po njegovem mnenju še vedno ne zaveda dovolj grozot holokavsta, saj je le dve leti po premieri omenjenega filma prišlo do genocida v Srebrenici, nemiri pa po svetu, na primer v Siriji, divjajo tudi danes.

Poleg tega, da se je v okviru festivala zvrstilo ogromno kakovostnih filmov, da je dogajanje odprlo vrata mnogim še neuveljavljenim filmskim ustvarjalcem in da je mesto obiskalo nemalo znanih imen iz sveta filma, je torej letošnji festival še bolj kot vsa leta poprej potekal v duhu človekovih pravic. Terminsko se je namreč pokrival z obletnico pomora v Srebrenici, kar se je odražalo tudi v filmskem programu; odvrtelo se je namreč še večje število filmov, ki bodisi obravnavajo tematiko med- in povojnega Sarajeva ali pa na druge načine osvetljujejo svetovne dogodke, kjer se tako ali drugače krši človekove pravice.

Nogometni mirovniki

Na dan spominjanja na pokol več tisoč muslimanov, ki se je v Srebrenici zgodil leta 1995, si je bilo med drugim v Sarajevu mogoče ogledati tudi film Nogometni uporniki (Football Rebels), ki nam pripoveduje zgodbe petih športnih revolucionarjev, ki so s svojimi pogumnimi koraki prispevali h končnemu miru v svojih državah, v katerih so v določenem času divjali nemiri. Zgodbe svetovno znanih nogometašev Mekloufija, Sócratesa, Pašića, Caszelyja in Drogbaja je v filmu, pod katerega sta se podpisala režiserja Gilles Rof in Gilles Perez, povezoval prav tako svetovno znani nogometaš, ki se je ob koncu svoje športne kariere posvetil filmu, Eric Cantona.

Na zadnji dan festivala je v Sarajevo prispel tudi oskarjevec Jeremy Irons, ki je imel letos čast podeliti štipendijo fundacije Katrin Cartlidge, s katero sta bila letos za neodvisnost, edinstvenost in integriteto duha nagrajena sirska avtorja Diana El Jeiroudi in Orwa Nyrabia. Prav tako si je bilo mogoče na zadnji dan ogledati tudi posebno projekcijo Ironsovega filma Trashed, ki želi opozoriti prebivalce zemeljske oble na problem toksinov, ki zaradi nepremišljenega ravnanja z odpadki močno in dolgoročno ogrožajo zdravje vseh nas.

Po zaključnem filmu, ki je napolnil poletni kino !Hej, pa so bili znani tudi nagrajenci za najboljši film po mnenju gledalcev. Občinstva se je tako najbolj dotaknil dokumentarni film Marina Abramovič: Umetnica je prisotna, ki je nastal v režiji Matthewa Akersa, medtem ko je med igranimi filmi gledalce najbolj navdušil francoski film Nedotakljivi, pod katerega sta se podpisala Olivier Nakache in Eric Toledano.