S prepričljivo zmago je tako Španec še utrdil vodstvo v skupni razvrstitvi, saj sta se njegova največja tekmeca, Dani Pedrosa in Casey Stoner, morala zadovoljiti z drobtinicami. No, Pedrosa je z drugim mestom vsaj obranil čast Honde, medtem ko je Stoner ponovno razočaral. Tretje mesto je šlo v roke Italijanu Anderi Doviziosu, ki se je moral za ponovno uvrstitev na zmagovalne stopničke kar dobro potruditi.

Jorge Lorenzo, ki je po prihodu v cilj navijačem in tekmecem jasno pokazal, da njegov "kobrin ugriz" ne bo popustil do trenutka, dokler ne bo postal prvak, je na tej dirki vse naredil prav, osnovo za prepričljivo zmago pa je postavil že v prvem ovinku. "Peta zmaga sezone je bila zelo pomembna, vse nam je šlo po načrtu. Dirka sicer ni bila tako lahka, kot je morda videti na prvi pogled, a naš načrt se je v celoti izšel. Vedel sem, da moram Danija prehiteti takoj na startu, to je bila najboljša možna priložnost, da si lahko potem v nadaljevanju privozim nekaj prednosti. A čeprav mi ga je uspelo prehiteti, je bilo prvih deset krogov zelo napornih, saj mu nisem in nisem ušel. Šele proti koncu dirke je bilo nekoliko lažje," je povedal Lorenzo. Na koncu je namreč v cilj pripeljal s tako prednostjo, da je že nekaj ovinkov pred ciljem lahko mahal navijačem, čeravno dirkači tega običajno ne delajo, saj so takrat najbolj ranljivi. A na tej dirki Lorenzo enostavno ni imel šibkega trenutka.

Dani Pedrosa se počasi le osvobaja Stonerjevega pritiska, saj je dirko začel s prvega startnega mesta, ki pa mu ga ni uspelo v celoti izrabiti. "Vedel sem, da ne bo enostavno, saj je bila Yamaha zelo hitra. V prvem ovinku sem zaviral zelo pozno, a še vedno je bilo to premalo, da bi Lorenza zadržal za seboj. Sočasno me ja povsem presenetil Dovizioso, zato sem imel nekaj krogov precej dela z njim, da sem spet prišel na drugo mesto. V tem času pa si je Lorenzo že pridobil nekaj malega prednosti. Nekaj časa sem še lahko držal njegov ritem, potem pa se je začela poslavljati zadnja pnevmatika, ki je vedno bolj zdrsavala, in sem bil prisiljen upočasniti vožnjo. Vseeno sem zadovoljen z drugim mestom, ker je bilo to največ, kar smo lahko osvojili na tej dirki," je dirko opisal Pedrosa.

Tretje mesto je šlo Italijanu Andrei Doviziosu, ki se je vso dirko odlično bojeval z vse hitrejšim novincem v razredu moto GP Stefanom Bradlom. "Tretjič zapored sem na zmagovalnih stopničkah, to je dober rezultat. Zadnje tri dirke so bile zelo naporne, a navijači v Mugellu so mi dali dodaten zagon, da sem lahko zdržal v dvoboju z Bradlom. Priznati moram, da je bil Lorenzev in Pedrosov ritem preveč peklenski, da bi ga lahko držal vso dirko," je po dirki povedal Andrea Dovizioso, ki je tako branil italijanske barve pred številnimi italijanskimi ljubitelji motociklizma.

Odlično se je ponovno odrezal Stefan Bradl, ki se je za novinca dobro držal na tej naporni dirki, čeprav je proti koncu le začel popuščati, a je še zbral dovolj moči in agresivnosti, da je vrnil Nickyju Haydnu "uslugo", ko ga je ta zrinil s četrtega mesta. Nemec je bil verjetno pri tem manevru malce preagresiven, a Nicky Hayden je dovolj izkušen dirkač, da je vedel, kaj bi pomenilo braniti položaj za vsako ceno. In ker je popustil v trenutku, ko bi verjetno oba dirko končala na trdem italijanskem asfaltu, je v zameno izgubil še nekaj mest.

Eden od tistih, ki so s tem pridobili, je bil Valentino Rossi, ki je dirko končal na petem mestu in s tem vsaj malce razveselil svoje številne navijače. Na dirko v Mugellu pa bo skušal čim prej pozabiti aktualni svetovni prvak Casey Stoner. Avstralec, ki se bo po koncu sezone poslovil od dirkanja v razredu moto GP, je očitno z mislimi in motivacijo že nekje drugje, saj si je zdaj drugič zapored privoščil napako. "Nastavitev motocikla ni bila dobra, enostavno nisem mogel dovolj varno napadati," je povedal Stoner. Po dokaj slabem startu je počasi napredoval in že prilezel do petega mesta, potem pa napravil napako pri zaviranju in odneslo ga je na pesek. Sicer ni padel, a preden se mu je uspelo vrniti nazaj na stezo, je padel na deseto mesto. V nadaljevanju je nato vozil še bolj agresivno in na koncu dirko končal kot osmi.

Po treh zaporednih dirkaških koncih tedna se zdaj karavana motociklistov seli v ZDA, v Laguno Seco, kjer bo čez štirinajst dni na sporedu naslednja dirka.