Družba United Airlines je v četrtek naznanila naročilo 100 boeingov 737 MAX 9 ter 50 letal prihodnje generacije 737-900ER. Boeing 737 MAX je naslednik letala 737, ki velja za najbolje prodajano komercialno letalo na svetu. Prve dobave letala, ki bo v primerjavi s predhodnikom med drugim porabil precej manj goriva, so napovedane za leto 2017, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Izpogajali smo si najboljša letala z najboljšimi motorji za najboljšo ceno," je odločitev za boeinge pojasnil izvršni direktor United Airlines Jeff Smisek. Posel je ocenjen na 14,7 milijarde dolarjev.

S tem je Boeing v zadnjih sedmih dneh vknjižil naročila za skupno 396 letal v vrednosti več kot 37 milijard dolarjev. Brez upoštevanja naročila s strani Virgin Australia, ki se je uradno zgodilo še pred začetkom sejma, je v okviru slednjega do konca delovnega tedna iztržil okrog 35,5 milijarde dolarjev. S tem je občutno presegel rezultat Airbusa.

Evropski letalski proizvajalec je namreč na drugi strani v knjige vpisal naročila za 115 letal, ki bodo skupaj vredna 16,9 milijarde dolarjev. S tem Boeing vrača tekmecu, ki je lani blestel na sejmu v Parizu z velikimi naročili varčnih letal serije neo.

V okviru sejma so sicer nekatera naročila zabeležili tudi drugi proizvajalci. Kanadski Bombardier je na primer prodal dvajset letal baltski družbi Airbaltic. Kljub temu pa so tako Bombardier kot tudi drugi proizvajalci, med njimi brazilski Embraer in ruski Sukhoi, tudi na tem sejmu ostali v senci velikih dveh.