Predstavniki trojke posojilodajalcev so ta teden začeli s prvim pregledom stanja grških reform. Njihovo končno poročilo bo odločilnega pomena pri odločitvi, ali bo Grčija jeseni dobila naslednji obrok finančne pomoči.

Grški posojilodajalci od novega finančnega ministra namreč pričakujejo poročilo o napredku Grčije pri uresničevanju reform. Drugi program mednarodne pomoči od Grčije v letih 2012-2014 v zameno za 144,7 milijarde evrov iz evropskega reševalnega sklada in 19,8 milijarde evrov od IMF terja boleče varčevalne ukrepe in strukturne reforme.

Nova grška vlada si sicer prizadeva za omilitev varčevalnih ukrepov, za katere so se sprva dogovorili s trojko posojilodajalcev. "Govorimo o približno dveletni zakasnitvi pri izvajanju ukrepov," je sporočilo finančno ministrstvo. Predstavniki trojke pa so grško vlado že opozorili, naj se namesto tega raje osredotočijo na uresničevanje reform, med drugim tudi izvedbo privatizacije, s katero naj bi do leta 2015 zbrali približno 19 milijard evrov.

Spreminjanju pogojev za izplačilo naslednjega obroka pomoči Grčiji pa je danes ponovno nasprotovala Nemčija. Grčija mora izpeljati reforme, da bi izpolnil dogovorjene cilje, je poudaril predstavnik nemške vlade Steffen Seibert. Poudaril je, da se ne bodo pogajali o že dogovorjenih pogojih za izplačilo pomoči.

Nova grška vlada si kljub zavezi, da bo uresničevala dogovor, želi omiliti reforme, da bi preprečila nadaljnjo izgubo delovnih mest. Namesto na varčevanje se želijo osredotočiti na ukrepe za spodbujanje gospodarstva. Grčija se sicer že peto leto sooča z recesijo, ki se je še poglobila po začetku dolžniške krize.