Z odrekanjem do odrešitve

Nasilni protesti proti varčevalnim ukrepom po Grčiji zajeli tudi Španijo

Gospod Olvidio Gonzales je ležal na kamniti klopi in stokal od bolečin. Na množičnih madridskih demonstracijah proti varčevalnim ukrepom vlade premierja Mariana Rajoya ga je zadel gumijasti naboj. Kri je počasi pordečila tla. Prišel je demonstrirat za ohranitev dostojanstva, končal je na urgenci. "Mirno smo se napotili proti kraju demonstracij, kjer naj bi spregovorili sindikalni voditelji. Brez opozoril so naenkrat začeli streljati na nas," je pripovedoval. Toda policija ni začela streljati brez povoda. Z gumijastimi naboji je odgovorila šele, ko so ljudje iz gneva proti zategovanju pasov začeli v policijske kordone metati granitne kocke, steklenice in molotovke.

Španiji se je doslej uspelo izogniti nasilnim protestom, ki so v preteklih mesecih zaznamovali krvavečo Grčijo. V državi z največjo brezposelnostjo v območju evra (uradno znaša 25 odstotkov) so zdaj rokavice snete. Rajoy želi v prihodnjih dveh letih in pol prihraniti 65 milijard evrov, državno blagajno pa napolniti s povišanim DDV.

Še posebej ostro bodo varčevalni ukrepi udarili po rudarjih. Vlada je namreč znižala subvencije rudarskim podjetjem za 63 odstotkov. "Tukaj sem zato, da zaščitim svoje delovno mesto," je po desetih letih dela v jaških pripovedoval tridesetletni rudar David Menedez. Premierja Rajoya je obtožil zločinov proti gospodarstvu. "Z novimi rezi ga ubija," je dejal. Oblečeno je imel srajco z napisom "Ponosen, da sem rudar!". Kako dolgo jo bo še nosil? Kako dolgo bo še lahko ponosen?

Nežen odtenek optimizma

Zakaj odhod prvega sirskega veleposlanika še ni začetek implozije režima

Osemnajst mesecev po začetku upora proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada se je prva razpoka pojavila tudi v tamkajšnji diplomatski službi. Na stran upornikov je prebegnil sirski veleposlanik Navaf Fares. Preko facebooka in Al Džezire je svetu sporočil, da odstopa z veleposlaniškega mesta v Iraku, zapušča vladajočo stranko Baas in svoje usluge poslej postavlja v službo revolucije. "Moja lojalnost ne pripada diktatorju, ki ubija svoje ljudi, temveč ljudstvu," je dejal. Njegov odstop je za režim sicer boleč udarec, nikakor pa ne pomeni prelomne točke v konfliktu.

Do premirja v vse bolj krvavi državljanski vojni je še daleč. Za nov kanček upanja je ta teden poskrbel posebni odposlanec Združenih narodov Kofi Anan. Med obiskom pri Asadu naj bi od predsednika dobil zagotovilo, da je pripravljen razmisliti o vzpostavitvi prehodne vlade narodne enotnosti v naslednjih šestih do dvanajstih mesecih, a le pod ustreznimi pogoji. Ker v varnostnem svetu ZN pozicije velesil o Asadovi prihodnji politični vlogi v Siriji ostajajo na okopih, nadaljnji balkanizaciji Sirije še ni videti konca. Navaf Fares zagotovo ne bo zadnji veleposlanik, ki zapušča Asadov režim.

Počasno umiranje irske tradicije

Zakaj si vse več Ircev orošeni vrček piva privošči v domačem fotelju

V poletnih mesecih gostincem čez točilne pulte pogosto steče večji del celoletnega prometa. Vrček orošenega piva v poletni sopari hitro spolzi po grlu. Za prvim sledi drugi... V domovini "črnega nektarja", guinnessa, bi hipotetično moralo biti enako. Toda naj se sliši še tako neverjetno, gospodarska kriza je tudi na Irskem pustila sledove. Tradicija srkanja pinta, ki stane že dobrih pet evrov, je pod udarom. Vsak drugi dan zaradi premajhnega prometa zapre vrata en pub. Od leta 2005 se je poslovilo že 1100 gostiln.

"Očitno doživljamo temeljne premike v načinu življenja," je umik domačih gostov iz pubov v domače dnevne sobe pokomentirala Mary Lambkin, docentka marketinga na univerzi v Dublinu. Zakaj torej pubi niso več kul? Mladi raje kot v rustikalne pivnice zahajajo modernejše hipster lokale. Tja vleče tudi tiste z višjimi prejemki, ki jih gospodarska kriza ni udarila po denarnicah. Še najbolj zadovoljni pa so lastniki supermarketov. Prodaja alkoholnih pijač se jim je namreč skokovito povečala. Ljudje svoj pint zvrnejo na domačem kavču. "Včasih so ljudje imeli denar za obisk pivnic, niso pa imeli časa. Danes nimajo ne denarja ne časa," je pristavil Padraig Cribben, predstavnik irskega združenja pijač.

Zakaj bi z "viagro" obogateli zgolj farmacevtski giganti?

Čudežne gobice za erekcijo kot del trajnostnega razvoja v Indiji

Štiriindvajsetletni Prem Singh se je iz rodne vasi Bemni povzpel na zasnežene očake. V nahrbtniku je nosil zgolj skromno malico. Večino prostora si je prihranil za svoj plen. Pet tisoč metrov nad morsko gladino se v severnem delu Indije male revne vasice počasi izvijajo iz klobčiča revščine. Mladi fantje, ki so še pred leti iskali zaposlitev v urbanih središčih, se vračajo domov. Vir zaslužka sta jim ponudili narava in moška želja po strumnem nastopu pred ženskim svetom. V Himalajskem gorovju so začeli nabirati čudežno gobo kira džari. Njeni učinki so podobni tistim, ki jih obljublja slavna modra tabletka, s katero je farmacevtski gigant Pfizer pred leti obnorel zahodni svet.

Ena sama gobica kira džari je na lokalnem tržišču vredna dva evra. Toliko denimo v povprečju zasluži indijski delavec za ves dan potenja na vročem soncu. Najbolj iznajdljivi in vztrajni na himalajskih očakih dnevno najdejo tudi do 40 čudežnih gobic. Z zaslužkom si ustvarjajo domove, preživljajo sorodnike in načrtujejo prihodnost. "Zakaj bi na delo hodil v Delhi in zapravljal za hotel, ko pa lahko v dveh tedni doma zaslužim toliko kot v Delhiju v dveh mesecih?" se sprašuje Prem Singh.

Iz Pjongjanga z ljubeznijo

Svetovni mir ni ogrožen: severnokorejski voditelj Kim Jong Un ima punco

Severna Koreja se v svetovnih medijih večinoma pojavlja z zimzelenimi temami, ki napovedujejo konec sveta. Jedrski poskusi, kljubovanje mednarodni skupnosti, napetosti z južno sosedo, kršitve človekovih pravic, lakota med prebivalstvom. Ta teden je iz domovine politike samozadostnosti prišla sladka vest. Enkrat za spremembo svetovna varnost in red nista ogrožena. Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je očitno zaljubljen. Ob njem se že nekaj tednov pojavlja temnolasa lepotica, ki je po pisanju južnokorejskih medijev že vrsto let njegova spremljevalka.

Ljubezen mladega para naj bi v preteklih letih preprečeval Jong Unov oče. "Ljubljenemu vodji" ni bilo pogodu, da njegov sin ljubimka s severnokorejsko pop pevko Hyon Song Wol. Razmerju je najostreje nasprotoval. Kar je komaj razumljivo. Hyon Song Wol je namreč pela same lepe patriotske pesmi in z njimi osvajala prva mesta severnokorejskih glasbenih lestvic. V njenem železnem repertoarju so Ljubim Pjongjang, Mi smo sile partije in skladba, v kateri opeva severnokorejske ženske, ki "zmorejo delati kot konji". Odkar je Kim Jong Il svoj večni mir našel v monumentalnem mavzoleju, so metuljčki v Kim Jong Unovem trebuhu ponovno zaživeli. Mlademu paru zavoljo svetovnega miru želimo veliko sreče.