Uvodni točki sta izjemno pomembni za varovance selektorja Zmaga Sagadina, ki so si na prvenstvu zastavili visok cilj - osvojitev ene od medalj. Otresli so se uvodne nervoze, dokazali, da lahko igrajo všečno ter učinkovito košarko in zdaj lahko z optimizmom zrejo na naslednji dve tekmi, danes ob 20.45 proti Švedski in jutri ob isti uri proti Litvi. V drugi del prvenstva se bosta uvrstili prvi dve reprezentanci iz vsake od štirih predtekmovalnih skupin.

Dvorana v Domžalah je bila premajhna za vse ljubitelje športa, ki so si želeli v živo ogledati uvodni nastop nove generacije slovenskih košarkarjev. Na tribunah se jih je zbralo več kot 2000, igralci na parketu pa jih niso razočarali, saj so bili ob borbeni igri boljši tekmec od Italije vseh štirideset minut.

Uvodno napetost in tremo so pregnali z vodstvom 9:1, razliko, ki ni presegla meje desetih točk, pa so suvereno držali ves prvi polčas. Nekaj črnih minut so imeli Slovenci le na začetku drugega polčasa, ko je Italija prišla do izenačenja (46:46), a le za kratko, saj so Klemen Prepelič, Alen Omić, Luka Rupnik in Marko Pajić, ki so imeli osrednje vloge na igrišču, hitro vzpostavili prejšnje stanje (60:48). Sredi zadnje četrtine pa je bila razlika že tolikšna (79:59), da je bilo vprašanje zmagovalca rešeno.

Prvi strelec Slovenije je bil Pajić s 16 točkami, dve manj je dosegel Prepelič, po trinajst sta jih zbrala Omić, ki je imel ob tem še devet skokov, ter Rupnik, ki je dodal pet podaj. Dvomestno število točk je zbral tudi Miha Lapornik (10).