Državnozborska komisija za nadzor javnih financ, ki jo vodi Alenka Bratušek (Pozitivna Slovenija), je namreč prejšnji teden na zaprti seji ugotovila, da pri prodaji, ki jo je izpeljala prva vlada Janeza Janše, obstajajo utemeljeni razlogi za sum o oškodovanju državnega premoženja. Ob tem je komisija računsko sodišče pozvala, naj na urad vloži pobudo za preučitev posla in sprejetje potrebnih ukrepov. Kot smo že poročali, je računsko sodišče marca letos v reviziji ugotovilo, da vlada in ministrstvo za gospodarstvo pri prodaji državnega 55,35-odstotnega deleža v SIJ nista ravnala učinkovito ter da sam postopek prodaje kupcu ni zagotavljal najvišje mogoče cene.

To, da je 105 milijonov evrov vredna prodaja SIJ zdaj tudi uradno pod drobnogledom urada za preprečevanje pranja denarja, bi lahko morda razjasnilo nekatere neznanke v poslu, pri katerem je imela ključno vlogo komisija z Marijo Zagožen na čelu. Spomnimo, v Dnevniku smo že januarja razkrili, da je slovensko podjetje Dilon, ki ga je Koks ustanovil za nakup SIJ, sprva namesto 105 milijonov nakazalo kar 175 milijonov evrov kupnine. Čeprav so v Dilonu presežek utemeljili z "dvomom o morebitni nepravočasni zagotovitvi kreditnih virov s strani konzorcija slovenskih bank", je to sprožilo ugibanja o domnevnih provizijah pri poslu, ki so jih vsi vpleteni javno večkrat odločno zanikali. Nakazilo dodatnih 70 milijonov evrov je sicer Rusom po ugotovitvah državnih revizorjev s podpisom spremenjenih določil notarskega zapisnika omogočilo ministrstvo za gospodarstvo.

Morebitne nepravilnosti, ki bi jih ugotovil urad (vodi ga Andrej Plausteiner), bi zelo verjetno odprle dodatna vprašanja o njegovem dosedanjem delu v zadevi SIJ. Ta je že od lani na mizi okrožnega državnega tožilstva, po dokončanju revizije pa jo je računsko sodišče naznanilo tudi specializiranemu državnemu tožilstvu. Komisija za nadzor javnih financ je žogico usmerila tudi na vlado. Ministrstvo za finance je pozvala k spremembi zakonodaje o pranju denarja, ki bi komisiji dovolila status prijavitelja za začetek postopka pregona pranja denarja, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa k dopolnitvi mnenja o ugotovitvi izpolnjevanja pogodbenih zavez pri prodaji SIJ.