Kako hitro se stvari v motociklizmu lahko obrnejo, je danes občutil svetovni prvak Casey Stoner. Če je na prejšnji dirki na Nizozemskem njegov veliki tekmec Jorge Lorenzo že v prvem zavoju - sicer ne po svoji krivdi - končal v pesku, je danes podobna usoda doletela njega. A tokrat je bil Avstralec kriv sam, padec tik pred ciljem pa je pomenil, da je tekmecu iz Yamahinega moštva pravzaprav podaril 20 točk, tako da je razlika med njima spet večja (Lorenzo ima na prvem mestu v SP zdaj 160 točk, Stoner pa ostaja pri 140, le da je zdaj pred njim na drugem mestu še Pedrosa s 146).

Za Hondina dirkača bi se lahko preizkušnja končala z dvojnim zmagoslavjem. Že od starta sta bila namreč prepričljiva in sta iz kroga v krog večala prednost pred tekmeci. Toda bolje je začel Pedrosa, se s tretjega startnega mesta prebil na prvo, obdržal pa ga je do devetega kroga, ko se je Stoner spet prebil v vodstvo. A medtem ko so drugi tekmeci vse bolj ostajali le v boju za tretjo stopničko, je v ospredju potekal vse ostrejši interni boj za zmago med moštvenima sotekmovalcema. Po novem prehitevanju 12 krogov pred koncem se je v vodstvu spet znašel Pedrosa. Oba pa sta bila skupaj do zadnjega kroga, ko je Stoner pri poskusu zadnjega napada naredil napako, dva zavoja pred koncem dirke zdrsnil s steze in, na srečo nepoškodovan, končal v pesku.

Lorenzo: "Stvari se res hitro obrnejo"

"Na startu sem imel nekaj težav z motorjem in nisem bil najbolj zadovoljen. Pozneje sem se lahko boril s Caseyjem. A za zmago sem se moral res potruditi, moral sem dati vse od sebe," je po prvi letošnji zmagi dejal Pedrosa. Lorenzo pa se je spomnil, da je bil pred dvema tednoma on osmoljenec: "Stvari se res hitro obrnejo. Na prejšnji dirki sem imel ničlo, danes pa sem dobil bonus zaradi Caseyjevega padca. Glede na to, da motor danes ni deloval najbolje, bi bil povsem zadovoljen tudi s tretjim mestom," je pojasnil Lorenzo.

Stoner je s padcem do tretjih stopničk v sezoni pomagal tudi Andrei Doviziosu, ki pa se je moral večji del dirke krepko boriti z ameriškim tekmecem na tovarniški Yamahi Benom Spiesom, slednji je na koncu zaostal le pet stotink. Peti je bi na koncu domačin Stefan Bradl, šesti pa večkratni svetovni prvak Valentino Rossi, za katerega je bila to najboljša uvrstitev v sezoni na dirkah, ki jih ni krojil dež (v Franciji je bil sicer drugi). Alvaro Bautista, krivec za Lorenzov padec v Assnu, ki je zaradi tega danes moral startati z zadnjega mesta, pa je bil na koncu sedmi.

V razredu moto2 nova zmaga Marqueza

V šibkejšem razredu moto2 je slavil Španec Marc Marquez, drugo mesto je osvojil Finec Mika Kallio, tretje pa Alex De Angelis iz San Marina. Marquez je s četrto zmago v tej sezoni - pred tem je zmagal na dirkah za VN Katarja, Portugalske in Nizozemske - povečal prednost pred zasledovalci v skupnem seštevku svetovnega prvenstva.

V najšibkejšem razredu zmaga v roke domačina

Zmagovalec zadnje dirke dneva v razredu moto3, start so morali zaradi dežja nekoliko prestaviti, pa je bil domačin Sandro Cortese. Z drugim uspehom v sezoni, na Sachsenringu je tokrat premagal Francoza Alexisa Masbouja in Španca Luisa Saloma, je nemški dirkač po osmih dirkah tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku SP.

Sezona motociklističnega SP se bo nadaljevala s preizkušnjo v italijanskem Mugellu že čez teden dni.