Tako se bodo tudi letos po rdeči preprogi sprehodili znani obrazi svetovne filmske scene, denimo igralka Victoria Abril, ki je nastopila v kultnem španskem filmu Visoke pete, producent dokumentarnih filmov Ozgur Dogan in celo svetovno znani nogometaš Eric Cantona.

Festival se sicer uvršča med največje filmske festivale v Evropi, od drugih pa se razlikuje predvsem po tem, da posebno pozornost posveča filmom jugovzhodne Evrope in tako izdelkom, ki bi sicer morda v širšem merilu ostali neopaženi, odpira pot v svet. Tudi letos bodo filmi razdeljeni v različne sekcije, v okviru katerih se bodo imeli priložnost predstaviti tako igrani kot tudi dokumentarni in kratki filmi. Osrednje mesto ima seveda tekmovalni program, v katerem se bodo za nagrade potegovali filmi iz srednje in jugovzhodne Evrope. Sekcija V Fokusu bo prikazovala kakovostne filme, ki pa se niso pogosto udeleževali velikih festivalov, medtem ko bodo v Novih tokovih predstavljeni filmi avtorjev, ki "kršijo" pravila filmskega medija in preizkušajo meje samega gledanja filmov. Sekcija Tribute to… predstavlja retrospektive režiserjev, katerih brezkompromisni pogledi so prelomili mnoge tabuje filma in nemalokrat družbe kot take, v programu TeenArena bo nagrado za najboljši mladinski film izbrala desetčlanska žirija ob pomoči glasov občinstva, program Laško Summer Nights pa bo pod milim nebom skrbel tako za projekcije kot tudi za zabavo z znanimi glasbeniki vse do jutranjih ur.

Poleg bogatega filmskega programa bo festival v okviru Sarajevo Talent Campusa (v sodelovanju s sorodnim programom talentov nemškega Berlinala) tudi letos odprl možnost izobraževanja mladih talentov, ki se bodo skozi različna predavanja in delavnice imeli priložnost učiti od priznanih filmskih ustvarjalcev. Ob tem bo Fondacija Katrin Cartlidge v spomin na to odlično britansko igralko izbranim umetnikom podelila enoletno štipendijo, s katero želi spodbuditi mlade ustvarjalce.

Festival bo sicer odprl film Djeca (Otroci) bosanske režiserke Aide Begić, ki govori o življenju vojnih sirot Rahime in Nedima, prikazuje pa njuno soočanje s problemi preživetja v povojnem Sarajevu. Na festivalu se bosta v okviru tekmovalnega programa predstavila tudi dva filma slovenske produkcije, in sicer dokumentarni film Dolge počitnice, pod katerega se je podpisal režiser Damjan Kozole, in prav tako dokumentarni film Fant, pobratim smrti 2 v režiji Maje Weiss. V okviru tekmovalnega programa bo mogoče videti tudi film Ženska, ki si je obrisala solze (The Woman Who Brushed Her Tears), ki je plod makedonskih, nemških, belgijskih in tudi slovenskih ustvarjalcev in v katerem igra eno od glavnih vlog že omenjena Victoria Abril.