“Mislim, da ga imamo. Dosegli smo mejnik v našem razumevanju narave," je ob zaključku konference povedal izvršni direktor Cerna Rolf Heuer. "Odkritje delca, ki se ujema s Higgsovim bozonom, odpira poti k bolj natančnim študijam, iskanjem statistik, ki bodo pokazale značilnosti novega delca, lahko pa bomo osvetlili tudi druge skrivnosti našega vesolja."

Peter Higgs je po koncu konference dejal, da gre za neverjetno stvar in da je počaščen, da se je zgodila še v času njegovega življenja. Ostali navzoči v dvorani, pa tudi znanstveniki, ki so konferenco spremljali prek videokonference v Melbournu, so na koncu lahko le čestitali.

V Cernu so že objavili uradno izjavo za javnost v zvezi z novimi odkritji.

"Nov bozon ustreza Higgsovemu"

Najprej je Joe Incandela predstavil rezultate eksperimenta CMS. Incandela se je sprva zadržal pri predstavitvi detektorja delcev CMS, opisal je njegove zmogljivosti in način delovanja. Nato je prešel na rezultate, ki so navdušili zbrane in poželi glasen aplavz. Incandela je sicer večkrat poudaril, da gre za zgodnja dognanja in da so potrebne še nadaljnje raziskave, ob tem pa dodal, da so rezultati "močni in trdni".

"Odkrili smo nov bozon, ki ustreza Higgsovemu," je ob zaključku povedal Incandela. "Rezultati so še sveži, toda signal 5 sigma pri okoli 125 GeV, ki smo ga dobili, je dramatičen. To je resnično nov delec. Vemo, da mora biti bozon, in je najtežji bozon, kar smo jih kdajkoli odkrili," je povedal Incandela in poudaril, da so ta dognanja zelo pomembna, dodal pa, da je ravno to razlog, da "moramo biti izjemno pazljivi pri vseh nadaljnjih študijah in preverjanjih".

Iz včerajšnje tiskane izdaje: Higgsov bozon pred zadnjo preizkušnjo

5 sigma: Predstavnica eksperimenta Atlas požela nov oglušujoč aplavz

Po nastopu Incandela je odkritja predstavila še predstavnica eksperimenta Atlas Fabiola Gianotti. Na začetku se je pošalila, da je težko biti drugi govorec, ko je bilo že toliko povedanega, tudi ona pa je poudarila, da so rezultati "sveži in predhodni".

Pri eksperimentu Atlas je stopnja verjetnosti dosegla celo 5.0 sigma pri 126,5 GeV, kar je sprožilo nov oglušujoč aplavz, ki ga je morala Gianottijeva celo utišati z besedami "nisem še končala!".

Ko je zaključila, je poudarila, da moramo biti vsi "ponosni na te rezultate, ki odpirajo novo, zelo svetlo prihodnost."

Navzoč tudi Higgs

V dvorani je dognanja znanstvenikov poslušal tudi britanski fizik Peter Higgs, "oče teorije" o tem osnovnem delcu.

Teorija o obstoju Higgsovega bozona se je prvič pojavila v 60. letih prejšnjega stoletja, pomembna pa je za standardni teoretični model, ki pomaga razumeti šest delcev, ki sestavljajo vesolje. Higgsovi bozoni po teoriji dajejo vsem drugim delcem maso.

Zadnje rezultate raziskav v zvezi z iskanjem Higgsovega bozona bodo danes predstavili tudi na ljubljanskem Institutu Jožef Štefan.