"V Fructalu bodo odpustili manj zaposlenih, kot je bilo napovedano na začetku," je dejal Brozić. Poimenskega seznama odvečnih delavcev sindikat še ni prejel, kljub temu da je zanj že zaprosil.

Zaradi prejete napovedi o prekinitvi zaposlitve se je sicer na sindikat doslej obrnilo deset Fructalovih delavcev. Ti si želijo, da bi v sindikatu preverili utemeljenost razlogov za odpoved pogodbe. Pri približno polovici od zaposlenih, ki so na seznamu odpuščenih, naj bi sicer po Brozičevih besedah šlo za t.i. mehka odpuščanja, kjer delavci iz takšnih ali drugačnih razlogov soglašajo s postopkom odpovedi delovnega razmerja.

Brozić je še povedal, da se bodo z upravo Fructala še sestali, vendar točnega datuma zaradi odsotnosti predsednika uprave ne ve.

Neuradne informacije o odpuščanju zaposlenih v Fructalu so po Ajdovščini zaokrožile že okrog 20. junija. Sprva je bilo slišati, da naj bi bilo v podjetju, ki je imelo konec lanskega leta 364 zaposlenih, odvečnih 35 delavcev.

Ob prevzemu Fructala se je novi lastnik, srbski Nectar sicer obvezal, da ne bo odpuščal delavcev, prav tako pa naj bi v Ajdovščini ostal tudi razvoj, kar je potrdil s podpisom pisma o nameri z občino Ajdovščina.