glasba

Ljubljana

Kaja Draksler solo

Koncert v okviru Jazz festivala Ljubljana. Pianistka Kaja Draksler (letnik 1987) je za jazzovski prvenec z naslovom Akropola (2008) s svojim Acropolis Quartetom požela same hvale, na naslednjem albumu Türkü (2009) pa se je uspešno spopadla s turško zvočno motiviko. Cankarjev dom. Klub CD. Sobota ob 11.30.

Lama

Koncert v okviru Jazz festivala Ljubljana. Trio Lama je izšel iz sestava, ki so ga ustanovili trije študenti slovite rotterdamske glasbene akademije. Album Oneiros (Clean Feed, 2011) je osvetlil edinstveno in prevzemajočo posebnost benda, ki se giblje na področju, poimenovanem elektroakustični jazz, ter zanemarja razmejitve med mainstreamom in avantgardo. Cankarjev dom. Klub CD. Sobota ob 13. uri.

Trumpet and Drums feat. Peter Evans, Nate Wooley, Jim Black, Paul Lytton

Koncert v okviru Jazz festivala Ljubljana. Ta osupljivi projekt je nastal, ko sta Peter Evans in Nate Wooley, dva izmed najbolj briljantnih trobentačev svoje generacije, na povabilo Jazz festivala Ljubljana sestavila bend za njegovo 53. različico. Cankarjev dom. Klub CD. Sobota 16. uri.

Ibrahim Maalouf Diagnostic

Koncert v okviru Jazz festivala Ljubljana. Libanonsko-francoski trobentač prihaja iz glasbene družine in je tudi nečak pisatelja Amina Maaloufa. Iz četrttonske trobente izvablja zamolkle in mamljive arabske melodije. Križanke. Sobota ob 20. uri.

Neneh Cherry & The Thing

Koncert v okviru Jazz festivala Ljubljana. Udarni norveški trio se je poimenoval po skladbi Dona Cherryja, zato ni čudno, da so se člani spoprijateljili z njegovo posvojenko. Prvenec The Cherry Thing prinaša tako avtorske pesmi kot predelave tako različnih avtorjev, kot so Ornette Coleman, Suicide, The Stooges ali MF Doom. Križanke. Sobota ob 21.30.

John Scofield Hollowbody Band

Koncert v okviru Jazz festivala Ljubljana. Po izjemnem dvojnem nastopu na ljubljanskem festivalu leta 2006 (s triom Medeski, Martin & Wood in Triom Beyond) se vrača eden najbolj cenjenih kitaristov, ki se enako vešče znajde v jazzu, bluesu ali posvetilu Rayu Charlesu. Križanke. Sobota ob 23. uri.

Supa Džem

Graffiti jam in klubski večer. Pretežno domača ekipa grafitarjev bo začela ustvarjati že dopoldne, v popoldanskih urah pa se jim bodo pridružili še brejkerji, ki bodo džemali ob spremljavi glasbe izbranih didžejev. V drugem delu se bo dogajanje s ploščadi ob Zidu slave preselilo na vrt Gale Hale, kjer bo zabavo odprla projekcija grafitarske klasike Style Wars, sledilo bo bboy tekmovanje in ob polnoči selitev na plesišče. AKC Metelkova mesto. Gala hala. Sobota.

Maribor

Pro Solo: Urška Kurbos, Matic Črešnik in Ivan Ferčič

Koncert v okviru EPK 2012. Nastopili bodo Urška Kurbos (trobenta), Matic Črešnik (marimba) in Ivan Ferčič (klavir). Galerija Pro Solo. Sobota ob 19.30.

Tomaž Domicelj

Koncert v okviru festivala Lent. Nastopil bo vsem znani kantavtor Tomaž Domicelj, ki je v svoji dolgi karieri nanizal številne uspešnice, kot so Slovenskega naroda sin, Danes bo srečen dan, Jamajka in druge. Jurčkov oder. Sobota ob 19.30.

Sekou Kouyate

Koncert v okviru festivala Lent. Sekou Kouyate Experience je projekt, ki združuje afriškega virtuoza in slovenske glasbenike, ki se že vrsto let aktivno ukvarjajo z zahodnoafriško glasbo. Spoj je prepletanje tradicionalne afriške glasbe z reggaejem, funkom, jazzom in rockom v energetsko nabito celoto. Špeglcelt. Sobota ob 21. uri.

Tigran Hamasyan Trio

Koncert v okviru festivala Lent. Tigran Hamasyan je pri svojih 25 letih vulkanski glasbeni potencial, sodeč tako po desetletju odmevnih nagrad in pojavljanj na svetovnih festivalskih odrih kot tudi po posnetih ploščah. Jazzlent. Sobota ob 22. uri.

Fake Orchestra

Koncert v okviru festivala Lent. Fake Orchestra je od svojega nastanka leta 1998 eden od pionirjev predelav slovenske ljudske pesmi v bolj moderne glasbene oblike. Špeglcelt. Sobota ob 23. uri.

Rain Delay

Koncert v okviru festivala Lent. Skupina Rain Delay je bila ustanovljena v Beogradu leta 2003. S svojim prvencem As I Bequeath My Yesterday (2005, Active Time Records) so zrasli v obetajočo in drzno mlado skupino, ki premika marsikatere glasbene meje. Mladinin oder. Sobota ob 23.59.

Electrix

Koncert v okviru festivala Lent. Electrix so presenetljivo dobro ujeli duha osemdesetih let, ko sta bili zanimivi dve osnovni prevladujoči glasbeni smernici, novi val in techno pop, ter nekoliko bolj vulgarna podvrst popa, soula, funka in elektronike, ki se je imenoval disco. Mladinin oder. Nedelja ob 21. uri.

BalCana

Koncert v okviru festivala Lent. BalCana je zasedba, ki ustvarja izključno avtorsko glasbo. V preteklih letih so raziskovali in igrali pretežno flamenko. To obdobje so tudi zaključili z zgoščenko Kata, v zadnjem času pa vse več raziskujejo glasbo s področja Balkana. Špeglcelt. Nedelja ob 21. uri.

SevdahBABY, Neomi

Koncert v okviru festivala Lent. Za psevdonimom SevdahBABY stoji Milan Stanković, umetnik, ki meša elemente balkanske glasbene tradicije s sodobno elektronsko glasbo, od broken beata in 2step eksperimenta vse do pravih klubskih ritmov in elektro-popa. Neomi je novinka na slovenski glasbeni sceni, ki je ob koncu lanskega v velikem slogu opozorila nase s prvencem Poglej in razprodanim promocijskim koncertom. Večerov oder. Nedelja ob 21. uri.

Podsreda

Blaž Šparovec in Jernej Albreht

Uvodni koncert seminarja za klarinet v okviru Glasbenega poletja. Nastopili bodo Blaž Šparovec in Jernej Albreht (oba klarinet) ter Andreja Markun (klavirska spremljava). Grad Podsreda. Sobota ob 19. uri.

Velenje

Manouche

Koncert v okviru Festivala Velenje. Zasedba Manouche igra nekakšen Electroswing, ki se giblje v elektronskih ritmih in se spogleduje z etno glasbo. Manouche sestavljajo Robert Pikl (električna kitara, vokal), Marco Grabber (DJ), Petra Trobec (vokal, harmonika), Krešimir Tomec (električni bas), Luka Ipavec (trobenta, vokal, kazoo). Space Bar. Sobota ob 22. uri.

Šentjur

Big Band Šentjur, Uroš Perić, Vokalna Skupina Izbor

Koncert v okviru Šentjursko poletje 2012. Nastopili bodo Big Band Šentjur, Uroš Perić in Vokalna skupina Izbor. Telovadnica šentjurskih olimpijcev. Sobota ob 20. uri.

Vransko

Vransko Summer Night 2012

Koncert. Nastopili bodo Big Foot Mama, Tabu, Pero Lovšin, Legalo Kriminalo, Adam, Poshluschtae, Alex Volasko, Uroš Planinc Group, Standby, Manuela Brečko. Na malem odru bodo za glasbo poskrbeli Sylvain, Dean Dee & Cleek, Silver J in DJ Negotix. Vransko. Sobota od 20. ure dalje.

Otočec

Rock Otočec

Festival. V soboto bodo na festivalu nastopili Kiril, Bajaga & Instruktori, Vlado Kreslin in Mali bogovi, Happy Ol'McWeasel, PassoGigante, Deafness By Noise, El Kachon, Danilo Kocjančič & Friends. V nedeljo pa bo po besedah organizatorjev na vrsti še dokončni odklop z norim dnevnim programom in zaklop z nočnim žurom s skupino Kok band in največjimi rock hiti pod glavnim šotorom. Rock Otočec. Sobota in nedelja.

Kranj

Večer melodij poletja in ljubezni

Koncert v okviru festivala Carniola. Na zaključnem večeru festivala bodo nastopili mlade pevke Gimnazije Kranj in glasbeni tercet. Hiša Layer. Sobota ob 21. uri.

Snežatno

16. Mednarodno glasbeno srečanje saksofonistov

Koncert. Nastopil bo Brdonč Trans Trio, ki ga sestavljajo Aleš Valentinčič (kitara), Boštjan Simon (tenor, saksofon, elektronika) in Marko Lasič (bobni). Gost bo Matej Stupica (projekcije slik). Turistična kmetija Štekar. Sobota ob 20.30.

Marezige

MarezziJazz 2012

V okviru festivala MarezziJazz 2012 bo letos nastopilo 18 izvrstnih glasbenih zasedb. Danes bodo nastopili The Tzar Blues Band, Jazz Punt Big Band, Big Band VOX, Salty Tails, Jazz In Ti Big Band, Big Band Hrošči, Prague Conservatory Jazz Orchestra, Areia in Špičikuc Orchestra. Marezige. Sobota od 19. ure dalje.

oder

Ljubljana

Jani Golob: Ljubezen kapital

Operna predstava. Libreto in režija Vinko Möderndorfer. Dirigent Marko Gašperšič/Marko Hribernik. Scenograf Branko Hojnik. Kostumograf Alan Hranitelj. Nastopajo Martina Zadro, Irena Preda k. g., Robert Vrčon, Darko Vidic k. g., Mirjam Kalin, Kristina Kolar k. g., Janez Lotrič k. g., Tim Ribič k. g. in drugi. SNG Opera in balet Ljubljana. Sobota ob 19. uri.

Kidričevo

Bernard-Marie Koltes: V samoti bombaževih polj

Režija Ivica Buljan. Dramaturginja Diana Koloini. Scenografija in oblikovalec svetlobe son:DA. Kostumografinja Ana Savić Gecan. Avtorja glasbe Nenad Sinkauz in Alen Sinkauz. Nastopata Marko Mandić in Robert Waltl. Tovarna aluminija Kidričevo. Sobota ob 21. uri.

drugi dogodki

Ljubljana

Photoprenia

Predstava uličnega gledališča v okviru festivala Ana Desetnica. Črtasti fotografi zajemajo ulice! Klik! Vsak predmet v urbanem okolju postane ozadje za novo podobo. Klik! Vsak mimoidoči postane junak naslednje fotografije. Klik! Oprostite, ali nas lahko fotografirate? Klik! Ali se lahko slikamo z vami? Klik! Še enkrat! Klik! Brez pravil in omejitev! Klik! Samo čisti občutki! Klik! Pred Španskimi borci. Sobota ob 10.30.

Kamchatka

Predstava uličnega gledališča v okviru festivala Ana Desetnica. Kamchatka je 16-članska gledališka skupina, ki se ponaša predvsem z multidisciplinarnim pristopom k predstavam. Po mestnih ulicah. Sobota ob 11.30.

Koek Koek

Predstava uličnega gledališča v okviru festivala Ana Desetnica. Koek koek (kuk- kuk) je skupina amaterskih igralcev, ki pod veščim vodstvom belgijskega igralca in režiserja Craiga Westona snujejo in izvajajo tako imenovane nenapovedane ulične akcije in intervencije. Po mestnih ulicah. Sobota ob 12.30.

Kolektiv Narobov: Veličastni veliki ogled

Predstava uličnega gledališča v okviru festivala Ana Desetnica. Le Grand Big Tour (with cheese) je ekstravagantna mešanica performansa, uličnega gledališča in stare dobre turistične ekskurzije. Vodič in asistentki spremljajo obiskovalce skozi najbolj zanimive ulice in jim pripovedujejo zgodbe, skrivnosti in bizarnosti o mestu in njegovih prebivalcih. Hradeckega most. Sobota ob 17. in 20. uri.

Lunapark

Sejemska predstava v okviru festivala Ana Desetnica. Z vrtoglavo hitrostjo obiskovalec doživi vse, kar lahko prinese sejem: razburjenje, užitek, strah, pomanjkanje sape, olajšanje, zabavo in ekstazo! Novi trg. Sobota ob 17. uri.

Ana Monro: Moljerada

Predstava v okviru festivala Ana Desetnica. Molierjeva dela so vedno vir navdiha, a kaj se zgodi, ko posamezni deli njegovih komedij zaživijo v novi, samostojni ulični predstavi? Jean-Luc Prevost, priznani francoski ulični umetnik in režiser, je predelavo Molierjevih del izvedel že v Avstraliji, Franciji in Kirgiziji. Skupine, s katerimi je sodeloval, so vsakič znova navdihnile druga njegova dela. Tako so nastale zelo različne predstave, a prav v vseh so prepoznani Molierjev slog z značaji, ki jih prevzamejo junaki in protagonisti, ter velik vpliv commedie dell'arte. Park na Prulah. Sobota ob 17. uri.

Fadunito: 75+

Predstava v okviru festivala Ana Desetnica. Štirje turisti, starostniki iz Španije, na obisku v Sloveniji. Namen predstave je poleg zabavne interakcije opozoriti na težavnost dostopa na mnogih javnih mestih in neobvladljivo divji ritem življenja sodobne družbe. Po mestnih ulicah. Sobota ob 17.30.

Ensemble Lodi: Osel

Predstava v okviru festivala Ana Desetnica. Osel je poetična predstava o malem človeku, ki se je odločil, da se bo uprl. Je zgodba, povedana skozi vrsto podob o človeški osamljenosti. Četudi postavljena v brezčasnost, pripoveduje zgodbo, ki popelje gledalca in nastopajoče like skozi vrsto pomenskih podob o izdajstvih človeka in države, do spektakularnega konca s simbolno smrtjo in takojšnjo odrešitvijo. Špica. Sobota ob 18. uri.

Djuggledy: El Diablo

Predstava v okviru festivala Ana Desetnica. Udarne melodije in dobre vibracije zagotavljajo ozadje za poživljajočo izkušnjo predstave El Diabolo: mešanico zabave, pozitivne energije in visoke ravni diabolo tehnike v kombinaciji z izvirnimi triki in idejami. Čevljarski most. Sobota ob 18.30.

De Propere Fanfare

Predstava v okviru festivala Ana Desetnica. Snažna godba na pihala je nastala kot projekt sociokulturnega centra Bij' De Wieze Gasten (Pri umazanih gostih) iz belgijskega mesta Gent. Njihova glasba prihaja z vseh strani, kotov in razpok. Igrajo lastne skladbe, a v najbolj raznolikih in zanimivih oblikah. Vso to bando vodi izredno dejaven dirigent, animator, ki niti dve sekundi ne miruje. V skupini so še plesalci, žonglerji, akrobati, klovni, vsi naenkrat. Vse skače, brca, se valja, zvija, meče, guga in pleše. K rajanju pritegne množico gledalcev, ki se kar naenkrat znajdejo sredi prešernega plesnega karnevala. Kot sodelujoči, ne kot gledalci. Prvovrsten dogodek, ki se mu velikokrat pridružijo tudi lokalni umetniki, glasbeniki in plesalci, ki v nastop vpeljejo dodatno svežino in enkratnost. Prešernov trg. Sobota ob 19. uri.

Cornisa 20: Mariachi clowns

Predstava v okviru festivala Ana Desetnica. Trije tipični mačoti iz Mehike dolgi brki, ogromni sombreri in samovšečni do konca prepevajo in plešejo značilne mehiške pesmi, mariachije. Ob resnični glasbeni spremljavi iz Mehike pa je predstava zabavna, ironična in interaktivna. Breg. Sobota ob 20. uri. Špica. Nedelja ob 18. uri.

Theaker von Ziarno: Minerva

Predstava v okviru festivala Ana Desetnica. Theaker von Ziarno je zračna muza, ki potuje skozi čas in se igra z ognjem. Je čarodejka trapeza, odločena očarati tudi vaš dan in navdihniti vaše srce, da začne biti močno in hitro! Breg. Sobota ob 18. uri. Špica. Nedelja ob 19. uri.

VOSA Teater: Visoke sanje

Predstava v okviru festivala Ana Desetnica. Predstava združuje izvrstne ulične umetnike, izkušene klovne in spretne cirkusante. Skupaj z dodelanimi rekviziti in vozili, narejenimi v najboljši tradiciji češkega gledališča, ustvarjajo izvrstno interaktivno predstavo, ki doseže vrhunec v gradnji na pogled nemogočih struktur iz lesenih drogov. Prešernov trg. Sobota ob 20.30.

Un ottima lettera: De plaga cordis

Okoljevarstvena predstava v okviru festivala Ana Desetnica. Zvok in podobe parade nakazujejo prehod in tok v nemem in pustem prostoru, od tu do tam, od tam do tod. Od blizu proti daleč, od zelo blizu do zelo daleč. Mimohod parade je koncert zvokov, ki jih tok pomika skozi prostor, koncert klicev ljudi in živali, stokov, vzdihov in uspavank. Špica. Sobota ob 20.30. Nedelja ob 21. uri.

Dengbej: Pripovedovalci

Predstava v okviru festivala Ana Desetnica. Dengbej je tradicionalna tehnika pripovedovanja zgodb po ustnem izročilu s turške strani Kurdistana. V resnici ne gre toliko za pripovedovanje, saj so pripovedovalci v resnici pevci. Vedno moški. Pripovedovanje/petje lahko traja tudi več dni, udeleži pa se ga tudi po petnajst pevcev. Na Ano Desetnico so povabili dva pevca z značilnima glasovoma - enega z visokim, drugega z nizkim, ki se bosta izmenjevala ob pripovedovanju izjemnih zgodb. Park na Prulah. Sobota ob 21. uri.

Trio Amore: Oh ne!

Predstava v okviru festivala Ana Desetnica. Zgodba je postavljena v aristokratsko stanovanje g. in ge. Florjančič. G. Metod redno pije in se rad spogleduje z mlado hišno pomočnico Jelko. Vsi trije živijo srečno življenje, dokler Jelka ne oznani g. Metodu, da je z njim noseča. Čevljarski most. Sobota ob 21. uri.

The Beast: ENOAH

Predstava v okviru festivala Ana Desetnica. Poetična predstava na tkaninah, vpeta v prostor in v dialogu med glasbo, inštrumenti, podobami in višino. Špica. Sobota ob 21.30.

Teatre en vol: BUH

Predstava v okviru festivala Ana Desetnica. Brigade za urbano harmonizacijo iščejo stare in zavržene objekte in jih sestavljajo v bizarne stroje, ki pod veščimi rokami tolkalcev BUH zazvenijo v močnih urbanih ritmih. Zgodba popelje gledalce v danes še kako aktualen svet odpadkov, kamor nas, vsakdanje in navadne ljudi, počasi, a vztrajno umešča tudi gospodarsko-politični razvoj. Močne podobe, glasba in ritmi pa poleg spektakularnosti in obravnavanja aktualnih tem prinašajo pozitivno sporočilo in upanje. Pri Zavodu za usposabljanje Janeza Levca. Sobota ob 22.30.

Burekteater: Ohcet

Predstava v okviru festivala Ana Desetnica. Burekteater deluje v Sloveniji od leta 1999 in ustvarja alternativne predstave tako za odrasle kot za otroke. Avtorska dvojica Kajetan in Alice Čop je študirala avtorsko gledališče na katedri alternativnega in lutkovnega gledališča na praški gledališki akademiji DAMU. In kaj nam prinaša ulična intervencija Ohcet? Malce neobičajnega fotografa, ki kroži po mestu in organizira poročna fotografiranja. Špica. Nedelja ob 16.30.

Jolly Goodfellow: Rumpelstiltskin

Klovnada v okviru festivala Ana Desetnica. Rumpel je pravi dvorni norec, v najbolj žlahtnem pomenu besede. Zabavljač, klovn, akrobat, žongler, povsem posvečen svoji norosti. Nastopal je že skorajda na vseh ulicah sveta pa tudi na velikih odrih Cirque de Soleila v Las Vegasu. Njegova posebnost pa je podiranje rekordov z najdaljšimi nastopi: 14 ur, 16 ur, 22,5 ure, 36 ur in nazadnje 48 ur… Park na Prulah. Sobota ob 19.30. Špica. Nedelja ob 17.30.

Tartine Compagnie: Kafetkanje

Predstava v okviru festivala Ana Desetnica. Kava kot jutranji obred, stimulator in vraževerje spremlja glavno junakinjo čez delovni dan. Prave sladkosti kafetkanja pa odkrije šele v družbi. Špica. Nedelja ob 17. uri.

Cia. Arrieritos danza: Poslovi se od sebe, Karmen

Predstava v okviru festivala Ana Desetnica. Plesna skupina Arriertos združuje različne glasbene stile, predvsem pa je na plesnem področju naredila velik korak k razvoju ter združevanju flamenka in sodobnega plesa. Špica. Nedelja ob 18. uri.

Eva Škofič Maurer: Dama v belem

Predstava v okviru festivala Ana Desetnica. Navdušena nad romantiko bo dama v belem odpela najlepšo ljubezensko pesem vseh časov. A brez posebnih učinkov, kavalirjev in vzdignjenih vžigalnikov ne bo šlo. Špica. Nedelja ob 18.30.

Trije težki: Napoj

Predstava v okviru festivala Ana Desetnica. V svetu napojev je vse odvisno od prave mešanice. Marvelus išče tisto, ki bi bila idealna zanj. Iza in Aza mu pri tem zvesto pomagata. Špica. Nedelja ob 19.30

Lepa igra: Zidane portret 21. stoletja

Film. Režija Douglas Gordon, Philippe Parreno (Francija, Islandija, 2006). Film neprekinjeno pokriva skoraj 90 minut nogometne tekme med Real Madridom in Villarealom (23. aprila 2005) izključno iz perspektive nogometnega superzvezdnika Zinedina Zidana. Slovenska kinoteka. Sobota ob 19. uri.

Lepa igra: Išče se Eric

Film. Režija Ken Loach (ZDA, Francija, Italija, Belgija, Španija, 2009). V najhujši krizi Ericu začne vlivati pogum poseben namišljeni prijatelj, legenda kluba Manchester United, francoski nogometni genij ter filozof med nogometaši Eric Cantona, ki ga igra nihče drug kot Eric Cantona. Slovenska kinoteka. Sobota ob 21. uri.

Mladerimemestomodrine

Svojo poezijo bodo brali Anja Golob, Tomislav Vrečar, Peter Vermeersch (Belgija), Petar Matović (Srbija), Bojan Marković (Srbija). Za glasben del večera bo poskrbela srbska postpunk zasedba Prosuti iznutra, ki se navdihuje pri poeziji Bojana Markovića ter ustvarja glasbo za gledališke predstave in filme. AKC Metelkova mesto. Menza pri koritu. Sobota ob 21.15.

Mladerimemestomodrine

Svojo poezijo bodo brali Blaž Božič, Dejan Koban in Jagvetintejagvetinte. AKC Metelkova mesto. Menza pri koritu. Nedelja ob 21.15.

otroški kot

Ljubljana

Arheozabava: Detektivi preteklosti

Ustvarjalna delavnica. Otroci bodo v družbi slavne arheologinje Jane Žlička podrobno spoznali delo arheologov. Pomagali ji bodo pri reševanju zapletenega primera in se tudi sami izurili v arheoloških izkopavanjih na muzejski zelenici. Delavnica je primerna za otroke od 7. leta starosti dalje. Narodni muzej Slovenije - Prešernova. Sobota ob 10.30.

Ulica je naša: Poglej zmaja na Ljubljanskem gradu

Ustvarjalna delavnica. Otroci bodo iz reciklažnega materiala naredili zmaja in ga spustili visoko, blizu Ljubljanskega gradu. Pri Mačku (Cankarjevo nabrežje). Sobota ob 10.30.

Kinobalon: Odsev morja

Film. Režija Kamila Andini (Indonezija , 2011). Film je poletnografski izdelek o nomadski skupnosti Bajo, ki jih kličejo tudi morski cigani, njihovo življenje pa je odsev morja, v katerem živijo, saj so z njim najtesneje povezani. Film je primeren za otroke od 9. leta starosti dalje. Kindovor. Sobota in nedelja ob 17. uri.

Tina Oman: 100 na uro/ kulinarični užitki g. Zdenke

Predstava za otroke v okviru festivala Ana Desetnica. Gospa Zdenka si ob poslušanju radijskih čestitk pripravi nenavadno zabavo za rojstni dan, ki se razvije v pravo požrtijo in jo pripelje do... kakšnega konca? Predstava govori o drugačni normalnosti, kako se odločiti, kaj in če sploh izbrati, in kam nas naša izbira pripelje. Predstava 100 na uro je nastala po motivih ameriške ljudske pesmi Ženica, ki je pogoltnila muho. Špica. Nedelja ob 17. uri.

Metuljčki iz volnene preje

Ustvarjalne delavnice v okviru festivala Mini poletje v izvedbi KUD Sredina. Otroci bodo iz nepredene volne ustvarili majhne pomladno poletne-metuljčke, jih z vrvicami povezali na palice in ustvarili pisan mobile. Mini teater - ljubljanski grad. Nedelja ob 17. uri.

Petronela Dušová: Troglavi zmaj in princeske

Lutkovna predstava v okviru festivala Mini poletje. Režija Petronela Dušová. Likovna zasnova Miroslav Duša. Glasba Peter Tarkay. Nastopajo Katja Povše, Saša Pavlin Stošić in Klemen Janežič. Vstop prost. Mini teater - ljubljanski grad. Nedelja ob 18. uri.

za ovinkom

Firence (Italija)

Mit, sveto, portret

Razstava predstavlja bogato zbirko galerije, ki je rezultat zbirateljske strasti predstavnikov družine Medici, razdeljena pa je v štiri sklope in časovno pokriva obdobje od 60. let 16. stoletja do prve polovice 17. stoletja. V razstavo je vključenih 19 slik iz depojev galerije. V središču postavitve je slika Herkul in Hidra, ki jo je Guido Reni naslikal med letoma 1638 in 1640 in je bila nekdaj del zbirke kardinala Giovana Carla. Herkul, ki je simbol moči in ki je bil zelo priljubljen junak pri družini Medici, ima tudi pomembno vlogo na freskah Pietra da Cortone v petih Sobanah planetov v palači. Drugi sklop je posvečen slikam z nabožno vsebino. Galleria Palatina. Do 22. decembra.

Firence

Lesk zlata: Mednarodni gotski slog v Firencah 1375-1440

Postavitev je zasnovana kronološko. Začne se z deli velikih mojstrov, ki so še sledili tradiciji poznega 14. stoletja. To so bili Agnolo Gaddi, Spinello Aretino, Antonio Veneziano, Gherardo Starnina in Lorenzo Monaco. Po smrti Starnine je Monaco kot zadnji veliki florentinski slikar razvil osebno različico poznega gotskega sloga, ki pa je bila tuja prečiščenemu naturalizmu Gentila da Fabriana. Videti je mogoče tudi dela umetnikov, ki so delovali v Firencah v 14. in 15. stoletju in ki so se po eni strani ozirali nazaj na tradicijo 14. stoletja, po drugi pa so se zanimali za novosti, ki jih je prinašala nova humanistična doktrina s ponovnim odkrivanjem antike. Galerija Uffizi. Do 4. novembra.