Prvenstvo za Uefo finančni uspeh

Uefa je v svoji osnovi neprofitna organizacija in kot takšna je lani ustvarila 86 milijonov evrov izgube, ki pa jo je krila iz naslova presežkov, generiranih na preteklem evropskem prvenstvu leta 2008 v Švici in Avstriji. Tedaj si je žepe napolnila s 1,35 milijarde evrov prihodkov, ki so po plačilu vseh obveznosti na računu Uefe pustili 253 milijonov evrov čistega dobička. "Dobiček na letošnjem evropskem prvenstvu bo zaradi višjih stroškov nekoliko nižji kot pred štirimi leti, medtem ko bodo prihodki verjetno višji," je pojasnil David Taylor, izvršni direktor dogodkov pod okriljem Uefa. Ob tem ocenjuje, da bo končni izplen zadovoljiv, zlasti ob upoštevanju trenutnih gospodarskih razmer in dejstva, da je evropsko prvenstvo prvič pripotovalo v katero izmed dežel, ki so bile še pred nekaj desetletji ujete za železno zaveso.

Kar je ključno, viziji so sledili vsi glavni pokrovitelji in vlagatelji, zaradi česar šteje Taylor prvenstvo kot uspeh, h kateremu po finančni plati največ prispevajo televizijske pravice. Kar 203 televizijske hiše so Uefi za predvajanje evropskega prvenstva plačale 840 milijonov evrov. Čeprav so to lepi denarci, pa je večina televizijskih hiš nagrajenih z rekordnimi številkami gledanosti.

Prvak si bo ob rekordni gledanosti napolnil žepe s 23 milijoni evrov

Najbolj gledane minute prvenstva do zdaj so pripadle portugalsko-španski drami strelov z bele točke. V zaključku boja za vstop v finale je Ronaldov strel zaman čakalo več kot 391.000 Slovencev ali 72 odstotkov vseh, ki so imeli prižgane televizijske sprejemnike. Številka so bile še precej bolj impozantne v Španiji, kjer je bilo pred ekrane prikovanih 87 odstotkov oziroma več kot 19 milijonov gledalcev. Nič drugače ne bo v nedeljskem finalu, ko pričakuje Uefa okoli 250 milijonov gledalcev in nov rekord za finale evropskih prvenstev, saj si je odločilno tekmo leta 2008 ogledalo 237 milijonov ljudi.

Vsaj eno minuto finala naj bi si ogledalo 350 milijonov gledalcev v upanju, da bo takrat padla odločitev o zmagovalcu. Trenutek, ki bo odločil finale, pa ne bo prinesel le slave in nepopisnega veselja, temveč tudi s 23 milijoni evrov obtežen bančni račun nogometne zveze zmagovalca. Poraženec bo domov odšel poklapan in s štirimi milijoni evrov manj. Skupno bodo udeleženke prvenstva od Uefe prejele 196 milijonov evrov nagrad, kar je 12 milijonov evrov več kot v Švici in Avstriji. Uvrstitev je prinesla vsaki po 8 milijonov evrov, pri čemer pomeni zmaga v skupinskem delu nagrado enega milijona, neodločen izid pa 500.000 evrov. Prvič je bilo z milijonom evrov nagrajeno tudi tretje mesto v skupini, s čimer je želela Uefa spodbuditi reprezentance k borbenosti tudi na "manj pomembnih tekmah".

Primer Ukrajine in Poljske prestrašil bodoče gostiteljice

A za Ukrajino in Poljsko nepomembnih tekem na tem prvenstvu ni bilo, saj je eden osnovnih ciljev ustvariti dovolj prihodkov za povrnitev kar največjega dela vložkov v organizacijo prvenstva. Raziskava banke Erste Group kaže, da je Poljska pred prvenstvom v infrastrukturne projekte vložila okoli 20 milijard evrov (5 odstotkov BDP), Ukrajina pa polovico manj ali 9 odstotkov BDP. Prihodki od turizma za časa prvenstva pa bodo mnogokrat nižji, saj naj bi Ukrajina iztržila le okoli 400 milijonov evrov, medtem ko si Poljska obeta 560 milijonov evrov.

Čeprav bodo novo zgrajene ceste in preostala infrastruktura še mnogo let služile obema ekonomijama, je splošno sprejeta modrost, da vlaganja v pripravo tovrstnih tekmovanj zgolj začasno spodbudijo gospodarstvo. Ravno zaradi tega ima Uefa, ki uvaja nov format tekmovanja s 24 ekipami, nemalo težav pri iskanju potencialnih gostiteljev v prihodnosti. Več ekip pomeni namreč več tekem, več športnih objektov in večje vložke v infrastrukturo, ki se le redko povrnejo. Naslednje prvenstvo leta 2016 gosti Francija, za organizacijo prvenstva leta 2020 pa ni dolge vrste, saj so zanimanje pokazale le Turčija, Gruzija ter Irska, Wales in Škotska s skupno kandidaturo.