Morda še nekako sprejmem pojasnilo, da mesec dni nazaj niste mogli vedeti, kaj vam na društvu ljubiteljev brezplačne kulture pripravljajo, in da ste po tihem upali, da se bo dobri stari Matjaž Berger vendarle prijavil na razpis in uprizoril še eno v nizu svojih kolosalnih performativno transverzalnih od državi, ki ste se jih dolga leta že mesece vnaprej veselili in ob njih vedno znova uživali skupaj s taščo, otroki, sosedom Binetom in morskim prašičkom, ki je tisti večer od navdušenja mahal s slovensko zastavico.

A ko so vsi časopisi objavili program letošnje proslave, dvomov enostavno ni moglo biti več. Če ste namreč mislili, da k folklornim skupinam, ki bodo na odru Kongresnega trga slavile našo regijsko raznolikost in ustoličevale ljudskost kot najvišjo stopnjo umetniškega ustvarjanja, paše, recimo, Pavle Ravnohrib, ki z domoljubnim zanosom recitira Kons 5, ste se ušteli. Stvar najbolj splošne razgledanosti je pač vedeti, da se s konceptom ljudske prireditve sklada edino igralec Jernej Kuntner, ki po poklicu bere, kar mu je brati dano.

Zato lahko danes govorite, kar hočete, lahko zaradi mene tulite Šivala je deklica zvezdo, kot bi vam jajca rezali, a neizpodbitno dejstvo je, da so se Božo Predalič in prijatelji tedne in mesece na vso moč trudili, da vam pojasnijo, da letošnja državna proslava ni namenjena vam, državljanom Republike Slovenije, ampak zgolj in samo državi Sloveniji.

In jaz vem, da vi zelo dobro veste, da država Slovenija od februarja dalje sliši na ime Janez Janša, in prepričan sem, da ste že zdavnaj dojeli tudi to, da je Janez Janša največji promotor Josipa Broza Tita, partizanov in rdeče zvezde, kar se jih je kdaj rodilo na teh prostorih.

Zagotovo se namreč spomnite, kako so v prvih trinajstih letih demokracije ljudje v Sloveniji na Tita in partizane kar nekako pozabili, kako so vrednote narodnoosvobodilnega boja mladim postajale vse bolj tuje in kako ste tudi sami ob obletnicah dražgoške bitke le zavijali z očmi in s Stanovnikovih govorov preklapljali na ponovitve umetniškega drsanja z Jolando Bertole. Če bi v tistih časih skupinico naključnih srednješolcev vprašali, kateri zgodovinski osebnosti je bilo ime Josip Broz, bi bili njihovi odgovori najbrž Bono Vox, Ronaldo, Janez Pavel II., E.T., Ali En in Salome.

Potem pa je prišel na oblast Janez Janša in se odločil, da naredi konec tej amneziji in Tita vrne v narodovo zavest, prepričan, da morajo ljudje poznati svojo zgodovino in da morajo vedeti, kdo je osvobodil Ljubljano, kdo je pripojil Primorsko, kdo je izvedel zunajsodne povojne poboje, kdo je dal Slovenkam volilno pravico, kdo je drugače misleče zapiral na Goli otok, kdo je kot prvi belec v zgodovini k črnemu človeku pristopil kot k sebi enakemu, kdo nas je zaprl pred zahodom, kdo je rekel "ne!" Stalinu, kdo je bil največji hohštapler naših narodov in narodnosti, kdo je ustanovil zvezo neuvrščenih, kdo nam je podaril Udbo, kdo je zagovarjal bratstvo in enotnost, kdo je zatiral cerkev, kdo je verjel v samoupravni socializem, kdo je lovil zebre na Brionih, kdo je dal delavcem stanovanja, kdo je omejeval svobodo govora, kdo je nacionaliziral zasebno lastnino številnih Slovenk in Slovencev, kdo se je v njihovem imenu družil z Elisabeth Taylor in Sofijo Loren.

Danes vse to po zaslugi Janeza Janše spet vemo in zato res ni bilo nobene potrebe po tem, da kdorkoli izmed vas, ki te dni ostro protestirate, zahtevate opravičila in odstope odgovornih ter na vse možne načine škandalizirate proslavo, v petek zvečer tudi za trenutek obrne na prvi program javne televizije, kjer se je, tako kot je bilo napovedano, odvijala nova učna ura slovenske polpretekle zgodovine.

Neposredni prenos s Kongresnega trga je bil namreč namenjen le enemu samemu gledalcu, ki je v domu starejših občanov Trnovo ves večer desno uho tiščal ob televizor, da mu ja ne bi ušla kakšna beseda pisma, ki mu ga je s pomočjo hipnotiziranega Jerneja Kuntnerja recitiral prijatelj Janez Janša. Namen proslave je bil pač ves čas zgolj v tem, da Janez Janša nekaj pove Janezu Stanovniku (in zato se moramo tudi strinjati z njim, da je bil Danilo Türk popolnoma odveč), medtem ko bodo državljani uživali v zmagi Nemcev.

In zato, če zdaj besni prekopavate po kleti, da bi našli očetovo partizansko uniformo, če ste nasedli provokaciji in čez noč postali tako veliki partizani, da vas še Ljubiša Samardžić v najboljših letih ne bi mogel zaigrati, in če leta 2012 stojite sredi svoje dnevne sobe s petokrako na čelu, si požvižgavate Hej, brigade in preklinjate domobrance, nimate za vse to nobene pravice obsojati Janše, Kuntnerja ali Predaliča, ampak lahko obsojate le sami sebe.

Vi ste bili namreč tisti, ki ste se v nasprotju z vsako razumno logiko namesto za Mesuta Özila, Samija Khediro in Miroslava Kloseja na drugem odločili za prostovoljce na politkomisarski veselici na prvem.

In zato zdaj igrate podaljške.