Joy Division Love Will Tear Us Apart

Angleški darkerji imajo s svojo največjo uspešnico na youtubu več kot 6,800.000 ogledov. Jasno, gre samo za osnovni video. Pesem, ki se je najvišje zavihtela na 13. mesto angleške lestvice, so napisali septembra 1979 in izdali marca 1980. Zgodba legendarnega pevca skupine Iana Curtisa, ki na temačen način opisuje razmerje z ženo Deborah, s katero sta se razhajala in ki ga je 19. maja, le dva meseca po izidu plošče, našla obešenega v kuhinji. Naslov skladbe je napisan tudi na Curtisovem nagrobniku.

Pulp Common People

Alternativci ali britpopovci, ki so začeli nastopati že leta 1978 in se dolga leta trudili, da bi pritegnili pozornost javnosti in kritikov. Omenjena skladba je izšla leta 1995, pripadajoči originalni video pa ima okoli 1,300.000 ogledov na youtubu. Skladba Common People je največja uspešnica Pulpov in je dosegla vrh z drugim mestom na angleški lestvici, doživela pa je tudi nekaj priredb. Mimogrede: Pulp so lani spet začeli nastopati.

David Bowie Heroes

Dolgo bi lahko razpravljali o tem, ali je skladba Heroes najboljša reč, ki jo je podpisal angleški igralec, skladatelj, glasbenik in pevec. Leta 1977 je zdaj že 65-letni umetnik izdal album Heroes in s te plošče je tudi istoimenska uspešnica. Gre za Bowiejevo "berlinsko obdobje", za glasbo, ki sta jo ustvarjala z Brianom Enom. Skladba, ki je bila najvišje na 24. mestu angleške lestvice, ima v originalni verziji na youtubu 4,400.000 ogledov.

The Beach Boys Good Vibrations

Kalifornijski surferji so začeli že leta 1961 in veljajo za edini tovrstni ansambel, ki ga angleškemu cunamiju z Beatlesi in Rollingi na čelu ni uspelo odplaviti. Leta 1966 so izdali skladbico Dobre vibracije in osvojili prvo mesto na vseh pomembnejših svetovnih lestvicah. Mešanica surf glasbe, psihedelike, klasičnih pop instrumentov, primitivnega sinta in klasičnih instrumentov ima na youtubu v vseh verzijah blizu 13 milijonov ogledov.

New Order Blue Monday

Tam, kjer se konča zgodba Joy Division, se prične New Order. Ekipa se je po tragični smrti Iana Curtisa znašla v posebnem položaju, a kritiki so jih oboževali. Posneli so 11 albumov in eno največjih uspešnic vseh časov, Modri ponedeljek, ki je osvojila svetovne lestvice leta 1983. Leta 1988 pa so s priredbo iste skladbe dosegli še boljše rezultate: bili so tretji v Angliji, četrti v Avstraliji in prvi v Nemčiji. Intelektualno-plesni elektronski hit si je na youtubu v vseh verzijah zaslužil okoli 15 milijonov klikov.

The Stone Roses She Bangs The Drums

Podobno kot New Order in Joy Division so del manchestrske Madchester zgodbe tudi bolj rokerske vrtnice. Nastali so leta 1983 in nastopali trinajst let, zdaj pa jih je spet opaziti na odrih. Komad iz leta 1989 pa še zdaleč ni njihova največja uspešnica - na angleški lestvici je dosegel šele šestintrideseto mesto. Na youtubu pa ima vsega skupaj kakšnih milijon ogledov.

The Smiths There Is A Light That Never Goes Out

Kovači so skupaj s karizmatičnim pevcem Morrisseyem nekaj posebnega na angleški alter sceni. Novovalovci, ki so začeli v Manchestru (kje pa drugje) leta 1982, veljajo za najpomembnejši angleški bend osemdesetih, samo originalna verzija skladbe iz leta 1986 pa ima na youtubu več kot 13 milijonov klikov. There Is A Light je izšla kot singl leta 1992 in se prebila do petindvajsetega mesta v Angliji.

The Specials Ghost Town

Angleški ska bend iz Coventryja je mešal plesno glasbo z izrazito pankovsko energijo in politično-antinaci-socialnimi sporočili. Začeli so leta 1977 in končali leta 1984, potem pa so v različnih obdobjih začenjali znova. Skladba Ghost Town o brezposelnosti in brezperspektivnosti je iz leta 1981. V Angliji je osvojila prvo mesto lestvic, povsod po svetu, razen v ZDA, je postala velika uspešnica. Na youtubu ima kljub temu doslej manj kot 2 milijona ogledov.

Dizzee Rascal Fix Up, Look Sharp Šest milijonov ogledov je na youtubu nabral nigerijsko-gansko-angleški raper, ki sliši tudi na ime Dylan Kwabena Mills. Leta 1984 rojeni glasbenik je svojo prvo ploščo Boy in da Corner, s katere je omenjeni singl, izdal leta 2003. Skladba je osvojila zgolj 17. mesto angleške lestvice, kar je komaj omembe vredno v primerjavi z njegovi aktualnejšimi zgodbami. Zmiksano in premiksano Fix Up, Look Sharp so uporabljali v filmih in v videoigricah. Oasis Wonderwall Iz Manchestra so tudi strastni navijači Cityja, ki slišijo na ime novi Beatlesi. Oasis so nastali leta 1991 in postali morda najbolj tipičen bend sodobnega brit popa. Komad Wonderwall iz leta 1995 je sicer dosegel v Angliji samo drugo mesto, zato pa je drugod po svetu prebijal rekorde. Na youtubu ima skupaj okoli 100 milijonov ogledov, samo originalna verzija pa 52 milijonov. Fix Up, Look Sharp

Šest milijonov ogledov je na youtubu nabral nigerijsko-gansko-angleški raper, ki sliši tudi na ime Dylan Kwabena Mills. Leta 1984 rojeni glasbenik je svojo prvo ploščo Boy in da Corner, s katere je omenjeni singl, izdal leta 2003. Skladba je osvojila zgolj 17. mesto angleške lestvice, kar je komaj omembe vredno v primerjavi z njegovi aktualnejšimi zgodbami. Zmiksano in premiksano Fix Up, Look Sharp so uporabljali v filmih in v videoigricah.

Oasis Wonderwall

Iz Manchestra so tudi strastni navijači Cityja, ki slišijo na ime novi Beatlesi. Oasis so nastali leta 1991 in postali morda najbolj tipičen bend sodobnega brit popa. Komad Wonderwall iz leta 1995 je sicer dosegel v Angliji samo drugo mesto, zato pa je drugod po svetu prebijal rekorde. Na youtubu ima skupaj okoli 100 milijonov ogledov, samo originalna verzija pa 52 milijonov.