Razkol ob dnevu državnosti je pričakoval. Zdelo se mu je namreč, da se je politika nehala truditi, da ideološka razhajanja ne bi postala dodatna prepreka k nacionalni enotnosti o posameznih temah. "Jaz kandidiram prav zaradi te nevarnosti, ki sem jo slutil, zaradi tega, da premagamo nevarnost, da bi bili v najbolj kritičnem zgodovinskem času razklani, namesto da bi bili enotni."

Razklanost je še vedno tako živa in živahna v emocijah ljudi, da je treba vedno znova zelo potrpežljivo in strpno paziti, da te emocije ne eksplodirajo, pravi. Meni, da se v zadnjem času na to ni pazilo. "Kot bivši predsednik vlade in stranke sem poskušal opozarjati na to, da se osredotočimo na glavne probleme, ki so pred nami, in deloma mi je to tudi uspelo. Morda pokojninska reforma ni uspela, ampak prepirali smo se o pravem problemu, morda zakon o preprečevanju dela na črno ni uspel, ampak prepirali smo se o pravem vprašanju. Uspela je rešitev odnosov s Hrvaško, prepirali smo se o resnem in pravem vprašanju."

Ali res verjame v angele?

Pahor pa je odgovarjal tudi na vprašanje, ali res verjame v angele. "To sem dejal v neki bolj osebni izpovedi. Mislim, da je v redu, če se ljudje kdaj tako izpovemo. Nas pač lahko kdo čuti tudi nekoliko bolj osebno kot samo skozi politično retoriko." Verjame namreč, da ko je človek v stiski, naj bo veren ali ne, se obrne k nekomu ali nečemu, kar bi mu pomagalo rešiti problem, ki mu sam ni kos. "Zlasti če je potem problem dejansko rešen, se zdi, da je sreča posredovala, človek si ustvari neko upanje. Zato sem v tistem intervjuju razlagal o pomenu vere, pa ne mislim samo klasičnih, ampak nasploh vere v nekaj."

Pravi, da s Türkom in Zverom ne tekmuje. Pravi še, da te volitve jemlje drugače kot vse do zdaj. Kot preizkus, kaj ljudje želijo. "Ali želijo ljudje zaradi vseh okoliščin, krize, tudi ideoloških nestrpnosti povedati, da podpirajo levi ali desni tabor in vidijo svojo politično uresničitev v tem, da pride do dveh močnih političnih taborov, ki se bosta med sabo bojevala, ali pa želijo ravno na položaju predsednika republike to preseči. Tukaj se vidim jaz."

Končno vsi skupaj?

Pravi, da je kongres njihove stranke pokazal, da je stranka institucija, ki se je izvlekla iz tistih težav, v katerih jo je pobral kot novoizvoljeni predsednik pred 15 leti, ko je bila pravzaprav postkomunistična stranka. "To je zrela, zmerno levosredinska sila, ki zmore prebaviti tudi razlike med seboj."

Kot predsednik bi rad prispeval k boljši prihodnosti. "Prepiramo se o proslavi. Ljudje božji, saj imamo doma otroke. Če ne zaradi nas, moramo zaradi njih razmišljati, kaj se bo zgodilo. Gre za vprašanje, v kakšni domovini bomo jutri živeli."  Delovni slogan njegove kampanje je trenutno Končno vsi skupaj. "Zdaj moramo izbrati, ali bomo šli v smer enotnosti ali v smer razklanosti. It's that simple (Tako preprosto je to)."

O odnosih s Kučanom in Jankovićem je dejal, da ne bi rad pogreval različnih stališč. "Mislim, da je treba tudi med nami poiskati tisto, kar imamo skupnega."