E.L. James je zadela žebljico na glavico s svojim novim erotičnim romanom 50 Shades of Grey, saj je nahitreje prodajana knjiga do sedaj. Ne le, da se je, kot rečeno, prodala v milijon izvodih v le 11 tednih od izida, temveč je knjiga z mehkimi platnicami podrla tudi tedenski prodajni rekord.

Dosedanja nosilka tega tedenskega rekorda je bila knjiga mame Harryja Potterya, J.K. Rowling, Tales of Beedle the Bard, ki se je v enem tednu prodala v več kot 367 tisoč izvodov. 50 odtenkov sive je v enem tednu kupilo skoraj 400 tisoč ljudi.

50 odtenkov je sicer triologija – 50 odtenkov sive, 50 odtenkov temneje in 50 odtenkov osvobojenih. Druga in tretja knjiga sta se v zadnjih tednih prodali v nekaj čez 200 tisoč izvodih vsaka, s tem pa trilogija v prodaji prekaša vse ostale knjige na lestvici 50 najboljših za kar dvakrat.

Od leta 1998, ko so začeli beležiti rekorde prodaje, je erotični sado-mazohistični roman 32. najbolje prodajana knjiga.

Kindle, prodajalec elektronskih knjig, je povedal, da točne prodaje elektronske oblike knjige ne more podati, da pa je podobna tisti, ki velja za ''papirnate''.

Sicer pa je ena najbolj znanih avtoric erotičnih romanov, Jilly Cooper dejala, da si ženske v zadnjem času ne želijo več niti dejanskega niti fiktivnega seksa in da je erotični roman zaradi tega pravzaprav mrtev. Izrazila je navdušenje, da je E.L. James napisala roman, ki je končno ''vdahnil novo življenje v ta žanr.'':

Avtorica romantičnih romanov: Ženske nočejo več seksa - niti fiktivnega niti dejanskega