Ljubljana Danes se začenja 53. Jazz festival Ljubljana, ki bo spet predstavil mnoga uveljavljena jazzovska imena, po besedah umetniških vodij festivala Bogdana Benigarja in Pedra Costa pa se bo letošnja edicija še posebno posvetila dialogu trobente z drugimi glasbili. Glede na dejstvo, da je bila v jazzu trobenta kar nekaj let zapostavljen instrument, bo letošnji program med drugim predstavil tudi nekatere najbolj vznemirljive glasbenike tega trobila, kot so Ibrahim Maalouf, Peter Evans, Nate Wooley, Susana Santos Silva, Jason Palmer in Jonathan Powell.

Prvi vrhunec festivala se bo po besedah Benigarja zgodil že na otvoritveni večer festivala, ko bo v Klubu CD nastopila zasedba Adam Lane's Full Throttle Orchestra. Gre za enega najbolj prevzemajočih velikih bendov zadnjih nekaj desetletij, na festivalu pa bo premierno v Evropi predstavil avtorsko gradivo in izjemno poustvarjanje. Newyorški sestav vodi kontrabasist Adam Lane, zasedbo pa sestavljajo še Nate Wooley in Susana Santos Silva (trobenti), David Bindman (tenorski in sopranski saksofon), Avram Fefer (altovski saksofon in klarinet), Matt Bauder (baritonski in tenorski saksofon), Reut Regev (pozavna) in Igal Foni (bobni).

Za ogrevanje bo poskrbel Joe McPhee, ki bo tokrat nastopil z basistko Ingebrigt Haker Flaten. Njuno sodelovanje, ki je obrodilo že dva posnetka, Blue Chicago Blues (Not Two, 2010) in Brooklyn Dna (Clean Feed, 2012), je nastalo, ko je Joe McPhee pred več kot petimi leti začel z The Thing nastopati na koncertih in snemati. Posnetka, ki ju tako kritiki kot poslušalci močno cenijo, sta organska in strastna, povzemajoča free jazz z intimnim doživljanjem. nr