Raziskava Masterindex je pokazala, da je več kot tretjina vprašanih letošnje počitnice rezervirala preko specializiranih spletnih strani ali na strani izbrane namestitve.

Pri plačevanju namestitve dajejo Slovenci prednost gotovini, manjši delež pa jih bo namestitev plačal prek elektronske banke ali z debetno kartico.

Kljub temu, da več kot polovica Slovencev ob obisku tujih držav, kjer valuta ni evro, gotovino zamenja že v domačih bankah ali menjalnicah, jih večina vzame s seboj tudi plačilne kartice. Te najpogosteje uporabljajo na istih plačilnih mestih kot doma - na bencinskih črpalkah, za nakup oblek in čevljev ter hrane in pijače.

Slovenci v tujini s kartico povprečno poravnajo skoraj vsak tretji račun, na Hrvaškem pa enega od petih. Kot glavno prednost uporabe kartic navajajo široko sprejetost kartic in dobro zaščito pred zlorabo, z višino provizije pri brezgotovinskem plačevanju ali dvigovanju gotovine pa niso najbolj seznanjeni.

Turistom sicer v družbi Mastercard priporočajo, da ob odhodu v tujino s seboj vzamejo telefonsko številko svoje banke, da jo lahko v primeru izgube ali kraje takoj obvestijo. Kartice naj imajo vedno pri sebi ter jih ne puščajo na soncu, ki jih lahko poškoduje.

Masterindex je mednarodna raziskava družbe Mastercard Europe, ki so jo maja v sodelovanju z raziskovalno agencijo Mediana izvedli v Sloveniji četrto leto zapored. Raziskava so izvedli na skupini več kot 1000 imetnikov kartic.