Varnostna služba je gibanje 15o, ki so se želeli s šotorom namestiti pred ministrstvo, ustavila in seznanila s hišnim redom. Kot je pojasnil vodja varnostne službe, ima ministrstvo stavbo namreč le v najemu, varnostnike je pa so najeli lastniki stavbe. Ob tem je pojasnil, da lahko protestniki v stavbo vstopijo le, če izrazijo poslovni razlog za vstop v stavbo.

V gibanju so sprva želeli nov javni prostor razpravljanja, povezovanja in svobodnega izražanja odpreti nekoliko kasneje, ker pa je ministrstvo podjetju, ki upravlja s stavbo in okolico ministrstva, naročilo "da prepreči svobodno združevanje in izražanje," so pri 15o zapisali v sporočilu za javnost in obrazložili, da je bil to glavni razlog, da so se za akcijo odločili že danes, a so jih varnostniki s trakovi in napisi, da je tam prepovedano zadrževanje in bivanje, že prehiteli.

Ker so protestniki kljub opozorilom varnostnikov želeli zasesti prostor pred vhodom v ministrstvo, je prišlo do prerivanja, ob katerem so posredovali policisti, ki so bili postavljeni v bližino ministrstva.

Varnostniki so gibanju kasneje vseeno dovolili, da se začasno nastanijo pred vhodom in začnejo skupščino. Na njej so pojasnili, da bo blokupacija ministrstva potekala do sobote, v tem času pa bo gibanje 15o pred ministrstvom vsak dan organiziralo razne diskusije, delavnice, ljudske mikrofone in skupščine.

Kurnik: Ne gre za vandalizem, temveč za temeljne svoboščine

"Pri blokupaciji ministrstva ne gre vandalizem, temveč za uresničevanje temeljnih svoboščin", je pojasnil član gibanja 15o Andrej Kurnik. Ob tem je pozval ministra in uslužbence, da pridejo do njih in se dogovorijo, kako bo potekala blokupacija ministrstva.

Za postavitev tabora pred Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve so se odločili zato, ker menijo, da je čas, "da se minister in uslužbenci ter uslužbenke soočijo s pritožbami in zahtevami, ki zadevajo položaj delavcev in delavk, družin vseh vrst in stanje socialne (ne)varnosti". Že pred začetkom so konceptualizirali številne delavnice, na katerih bodo govorili "o različnih vidikih razgradnje družbe blaginje in o različnih praksah in idejah za definiranje novih socialnih pravic in skupne blaginje".

Iz krize vodi ponovna iznajdba in uveljavitev socialne pravičnosti

"Trenutna kriza je namreč rezultat pomanjkanja pravic in vključujoče ter demokratične družbene blaginje in izhod iz nje ni nadaljnje razlaščanje in siromašenje večine, ampak ponovna iznajdba in uveljavitev socialne pravičnosti. MDDSZ se s poskusi onemogočanja blokupacije obnaša kot noj, ki tišči glavo v pesek, namesto da bi prisluhnili ljudskemu mikrofonu, ki bo vsak dan ojačil pritožbe in zahteve različnih in tako zgradil skupno moč za spremembo družbe v smeri pravičnosti, enakosti, svobode in dostojanstva," so še zapisali.

Hkrati od ministra in uslužbencev zahtevajo, da ne ovirajo nastanka tabora blokupacije ministrstva. Še več, zahtevajo, da dajo na razpolago vse, kar je potrebno za uspešno delovanje tabora.