In če nas pesem spremlja skozi življenje, je skoraj nemogoče, da ne bi na tekmovanjih zmagali tisti, ki znajo peti, in izgubili tisti, ki znajo samo nastopati. Tudi X Factor se ni izognil dejstvu, da državljani te majhne države vedo, kaj je kakovost, ko so namesto štirih nadobudnežev In&Out, ki so naredili pravi kričeči šov, raje izbrali petnajstletno pevko kova Maja Keuc in Eva Boto, Demetro Malalan.

V studiu, ki je bolj spominjal na savno, je šest nastopajočih, Matija Jahn, Demetra Malalan in štirje člani skupine In&Out, v nedeljo do konca pripeljalo tri mesece trajajoči pevski šov, ki si ga je zamislil in ustvaril svetovno znani najhujši kritik v tovrstnih oddajah Simon Cowell. Izmed 1300 kandidatov (0,06 odstotka prebivalcev Slovenije) so v finalu ostali tisti, ki so bili najboljši, in tisti, ki so imeli največ oboževalcev s hitrimi prsti in očitno neomejenim računom na mobilnih telefonih. Izbiro so nadzorovali še člani žirije Damjan, Aleš in Jadranka, ki je bolj kot s svojimi "strokovnimi ocenami" navduševala s pogostim jokom in nenavadnimi frizurami. Tudi v finalnem šovu ni razočarala, ko sta voditelja Vid Valič in Peter Poles označila njeno opravo za "ko labod sreča zvonček", v ozadju pa so njeno frizuro komentirali kot "gnezdo in sladkorno peno".

Pred finalom se je sicer šušljalo, da bodo zmagali štirje fantje, ki so iz tekmovanja posamično izpadli, nato pa še enkrat poskusili kot skupina in navdušili slovenske najstnice, očitno željne vsaj enega "boy banda" na naših tleh. A ko so v velikem finalu izpadli tik pred koncem, je postalo jasno, da bo najbrž slavila prav sprva nesamozavestna in zdaj zelo samozavestna Demetra Malalan. Ta si je zmago obupano želela in nazadnje celo poudarila, da je to najlepše, kar se ji je zgodilo v življenju. Osemindvajsetletni Matija Jahn nad porazom najbrž ni bil razočaran, saj je svojo osebno zmago že dosegel - priznanje očeta. Po koncu pa se je še potolažil: "Zmaga je, da sta mi starša dala življenje. Da sem se rodil."

Vsi nastopajoči so se v finalu pomerili tudi v duetih, čeprav petje s skupino ni ravno duet, a štetje ni zmotilo nad spektaklom navdušenih gledalcev. Matija Jahn, ki sicer ni slab pevec, čeprav mu visoki toni, ki jih vedno zgreši, nikoli ne uidejo - prav pa so mu prišli le pri petju pesmi skupine Queen, je bil ob Gregi Skočirju videti smešno, togo, nesproščeno, vsekakor pa pri rokenrolu izražanje globokih čustev z rokami, podobno kot to počne kakšna Celine Dion, ne pride v poštev. Tudi Demetri Malalan z malce preveč pevskim glasom ob skupini Tabu ni uspelo navdušiti, čeprav se ji je izpolnila želja in se je lahko na odru naskakala do onemoglosti. Tu so bili najboljši fantje skupine In&Out, ki pa jih je Maja Keuc spravila v red in s svojim neverjetnim glasom popravila njihove napake ter zapolnila vse luknje, ki so jih naredili.

Največ stoječih ovacij je v studiu požela Demetra Malalan, največ kričanja pa skupina In&Out. Ob vsakem prihodu na oder je uho poslušalca trpelo dvakrat: najprej zaradi živalskih krikov deklic s pegastimi obrazki in nato drugič, ko so fantje začeli peti. Ko so na veliko razočaranje mnogih izpadli pred finalom finala, pa so jezne najstnice z nogami butale ob tla, imele so solzne oči in Matijo Jahna ter njegovo veverico pospremile kar z glasnim "buuuuu".

Nastopajoči, ki so se zaradi pogostih vaj morali začasno preseliti v Ljubljano, so imeli v nedeljo pred očmi le še počitnice. "Trenutno se vidim samo še na počitnicah," je dejala Demetra Malalan, ko so jo pred razglasitvijo rezultatov spraševali, kakšno vizijo ima. In ko je zmagala, se je najbrž že videla, kako leži na plaži, z možgani na off in čivavo na straži. Fantje iz skupine In&Out pa so sporočili, da se nikakor ne nameravajo umakniti s slovenske glasbene scene. "Zdaj smo skupina in petje ter nastope bomo nadaljevali," so sporočili in na veliko veselje najstnic dodali, da jih bomo lahko zelo kmalu poslušali na raznih koncertih.

Pravega "boy banda", podobnega nekdanjim Backstreet Boys, Take That ali skupini CITA, pri nas še nimamo - če ne štejemo raznih oktetov in zborov, a ti se zdaj ne morejo odločiti, katere pesmi bodo peli namesto partizanskih. Vsi tisti, katerih koncerte so obiskovale mladenke, pa so se večinoma branili pred mediji, da ne pišejo pesmi za najstnike. Zato je navdušenje nad In&Out razumljivo, sami pa pravijo, da imajo že ogromno oboževalk. "Toliko jih imamo, da ko gremo v trgovino, jih moramo s sebe odstranjevati s pleskarsko lopatico," so nam po koncu oddaje zaupali vsi polni adrenalina. In sebe...