"Zazvonil je telefon, pisalo je, da kliče varnostnik Andrew, tako da sem bil prepričan, da je Amy, ki si je pogosto sposodila njegov telefon. Oglasil sem se 'Zdravo, draga', vendar ni bila Amy, ampak Andrew. Komaj sem razbral, kaj mi govori. Vse, kar sem razumel, je bilo, da moram priti domov," se spominja Mitch Winehouse, in dodaja, da mu je zledenela kri – "'Je mrtva?' sem vprašal. In odgovoril je, da je."

V knjigi se spominja tudi hčerinih mlajših let. "Ko sva s sinom Alexom na vrtu igrala nogomet, se nama je Amy hotela pridružiti – vpila je, naj ji podava žogo. Brcnil sem jo proti njej, ona pa jo je zgrabila in jo vrgla čez ograjo."

"Amy, bodi tiho"

Priznava, da je bil en najpogostejših stavkov v njihovem gospodinjstvu "Amy, bodi tiho". "Ko je pričela peti, je bilo to to. In če ni bila v središču pozornosti, je našla način, da je to postala. Navadno na račun brata Alexa. Na njegov šesti rojstni dan je takrat dveletna Amy sestavila improvizirano predstavo, pela je in plesala. Alex ni bil najbolj navdušen, zato je po njej zlil pijačo," se spominja Mitch in dodaja, da se je velikokrat nalašč izgubila v londonskem nakupovalnem centru, tako da so jo pogosto iskali.

"Potem je bila tu še igrica z dušenjem. Neko sobotno popoldne smo nakupovali, ko se je Amy nenadoma vrgla na tla, kašljala in se držala za grlo. Vedel sem, da se ne duši, toda naredila je takšno sceno, da sem jo le vrgel prek rame in v naglici smo odšli. Zatem se je povsod 'dušila' - pri prijateljih, na avtobusu, v kinu ..."

Mitch je v svoji knjigi tudi izdal, da je bila Amy v mladih letih nadarjena matematičarka. "Reševala je matematične naloge po cele ure, in to le za zabavo. Bila je odlična tudi pri najbolj kompleksnih sudoku igrah, takoj jih je rešila. Škoda, ker tega ni počela v šoli."

Brez vednosti staršev se je vpisala na gledališko šolo

Brez vednosti staršev se je pri dvanajstih vpisala na gledališko šolo in po avdiciji dobila polovično štipendijo. Na šoli je ostala tri leta, pri tem pa pogosto zganjala težave. Nakit v šoli denimo ni bil dovoljen, vendar se Amy na to ni ozirala. Nekega dne so jo poslali domov, ker je nosila uhane v ušesih in nosu, zapestnice in pirsing v popku.

Je pa Mitch pojasnil, da Amy niso vrgli iz te šole, kot so trdili mediji in kot je večkrat dejala tudi sama pevka. "Ni bila izključena. Pravzaprav sva se z njeno mamo odločila, da jo izpiševa iz šole, saj sva verjela, da ima več možnosti, da uspešno zaključi šolo, če obiskuje 'normalno' šolo. Jokala je, ko sva ji povedala, da sva jo izpisala."

Do Blaka je bila proti trdim drogam

Spregovoril je tudi o Amyjini odvisnosti od prepovedanih substanc. "Čeprav je Amy kadila marihuano, je bila vedno proti trdim drogam," je zapisal in dodal, da je to spremenil njen bodoči (in bivši) mož Blake Fielder Civil, ki ga je Amy spoznala leta 2005 v nekem pubu. Po samo mesecu dni je imela njegovo ime tetovirano na svoji levi dojki.

Ko je Amy leta 2008 odšla na kliniko za odvajanje od mamil (če tega ne bi storila, ji organizatorji ne bi dovolili nastopa na podelitvi grammyjev in nagrad brit), so njenega očeta že po nekaj dneh obvestili, da je nek Blakov prijatelj skušal k njej pretihotapiti mamila – natlačena v plišastega medvedka.

Dan po napadu, po katerem so jo naslednjič odpeljali v londonsko kliniko, je Mitcha poklical varnostnik in ga opozoril, da je na poti pošiljka za Amy. "Skočil sem v taksi in prišel do klinike ravno pravočasno, da sem videl znanega preprodajalca mamil s kupom rož za Amy. Varnostnik je preiskal šopek in našel veliko zalogo kokaina. Amy je ponorela, ko je izvedela, da smo prestregli drogo."

Polomija v Beogradu

Pozneje se je Amy ločila od Blaka in njen oče piše, da je bila do leta 2011 povsem očiščena drog. "Je pa alkohol ostal resen problem," dodaja in spominja na junijski koncert Amy Winehouse v Beogradu. "Bilo je sramotno. Očitno je pretihotapila alkohol na nastop, ali pa je nekdo to storil zanjo. Pijana je bila, še preden je stopila na oder. Njen nastop je bil katastrofalen in občinstvo ji je žvižgalo. Ni se mogla spomniti besedil pesmi ali celo imen članov svojega benda."

Mesec dni pozneje je Amy umrla. "Veliko ljudi misli, da je bilo njeno življenje zadnjih 18 mesecev norišnica. Toda nič ne bi moglo biti dlje od resnice. Res so se vsake toliko pojavile težave z alkoholizmom, toda ti padci so bili vse redkejši. Ni dvoma, da je bila na pravi poti," še piše njen oče in poudarja, da je vedel, da Amy ni mogla umreti zaradi predoziranja z mamili, saj da je bila čista od leta 2008.