Osma dirka sezone je postregla z razburljivim dogajanjem in dirkači, ki so se po dirki razdelili na tri skupine: zelo zadovoljne, nezadovoljne in jezne. Med prvimi so bili izkušeni stari mački in nekdanji svetovni prvaki formule 1, ki so se prvič po letu 2005 in VN Francije v takšni zasedbi zbrali na stopničkah. Med bolj nezadovoljnimi je lahko Sebastian Vettel, saj ga je na cedilu pustila tehnika v njegovem dirkalniku, prvič v sezoni je moral končati predčasno, potem ko je imel lepe možnosti za zmago. Najbolj jezen pa je bil nedvomno Lewis Hamilton, saj je krog pred koncem izgubil ne le boj za drugo mesto, ko ga je prehitel Räikkönen, temveč tudi uvrstitev, saj je Pastor Maldonado v boju za tretje pretiraval in trčil z njim. Slabše se je končalo za Hamiltona, saj je poletel v zaščitni zid in je lahko le jezno odvrgel volan in rokavice, Maldonado pa je z razbitim dirkalnikom še prišel do cilja, a bil le deseti.

Takoj po startu ni kazalo na takšen razplet. Alonso je bil namreč v kvalifikacijah le 11., Schumacher pa 12. V ospredju je vodil Vettel pred Sebastienom Grosjeanom in Hamiltonom. V 30. krogu je po trčenju Jean-Erica Vergneja in Heikkija Kovalainena na stezo zapeljal varnostni avto. Ključen za razplet je bil 33. krog, ko je Vettel nenadoma upočasnil in obstal na progi zaradi okvare. "Pojma nimam, kaj je šlo narobe. Presneto slabo se je izteklo, do takrat nam je kazalo odlično," ni skrival nezadovoljstva.

Alonso pa je spretno prehitel Grosjeana in se tudi po zaslugi Hamiltonovega slabšega postanka v boksih prebil v vodstvo, ki ga ni več spustil iz rok. Grosjean je sledil Vettlovemu zgledu in v 41. krogu odstopil, Hamilton pa je bil trdno v sedlu do nekaj krogov pred koncem, ko ga je začel preganjati Räikkönen. Njun boj se je v predzadnjem krogu razpletel v korist Finca, svojo priložnost za napad pa je nato videl še Maldonado, kar pa se je za Hamiltona slabo končalo.

Alonso iskal besede

"Ne morem z besedami izraziti občutkov, ki me prevevajo v tem trenutku. Zmagati doma je vedno nekaj posebnega. Če pa upoštevamo še uspeh naše reprezentance, je vse skupaj sploh super," je bil po zmagi navdušen Alonso, ki se seveda ni mogel izogniti povezavi s sobotno zmago Španije v Ukrajini. Alonso pa je tudi prvi, ki je ponovil zmago v tej sezoni, saj je bilo na prvih sedmih dirkah sedem različnih zmagovalcev: Jenson Button v Melbournu, Alonso v Sepangu, Nico Rosberg v Šanghaju, Vettel v Bahrajnu, Maldonado v Barceloni, Mark Webber v Monte Carlu in Hamilton v Kanadi.

Dogodki v zadnjih dveh krogih so nazadnje na zmagovalne stopničke potisnili Schumacherja. Potem ko je v tej sezoni imel neverjetno veliko smole in je do današnje dirke zbral pičli dve točki, se je tokrat zelo dobro prebijal v ospredje. Vseeno pa stopničk ne bi videl, če ne bi bilo bližnjega srečanja med Maldonadom in Hamiltonom. Na koncu je tako tudi z nekaj sreče pristal na tretjem mestu. Na stopničke je čakal vse od junija 2006, ko je še s Ferrarijem končeval prvi del svoje kariere; vse od vrnitve pred tremi sezonami pa je z Mercedesom zaman čakal na takšen trenutek. Postal je najstarejši dirkač formule 1 po Jacku Brabhamu leta 1970 na odru za zmagovalce.

Schumacher po 2093 dneh znova na stopničkah

"Vau," je bil njegov prvi komentar po radijski zvezi, ko se je zavedel, da je spet med najboljšo trojico. Pozneje je zadovoljstvo tudi ubesedil: "Hvala vsem. Čudovito je spet biti na tem mestu in na najboljši način smo utišali vse kritike," je po 2093 dneh posta na stopničkah dejal Schumi.

Webber, ki se v sobotnih kvalifikacijah z 19. mestom tudi ni izkazal, je podobno kot Alonso in Schumacher vztrajno prodiral iz ozadja, na koncu pa je bil celo četrti, kar je pomenilo skok na drugo mesto v skupnem seštevku. Tam je zdaj najboljši Alonso s 111 točkami, Avstralec jih ima 20 manj, na tretjem je z 88 ostal Hamilton, tudi Vettel tokrat ni povečal izkupička 85 točk, peti je Nico Rosberg s 75.

Sezona se bo 8. julija nadaljevala z dirko v britanskem Silverstonu.