Za leto 2012 je komisija med 15.000 najbolj uspešnimi, dinamičnimi in perspektivnimi evropskimi podjetji izbrala 627 nacionalnih predstavnikov. Zmagovalci in prejemniki evropske poslovne nagrade bodo znani aprila 2013. "Želimo dobiti odgovor, kako smo po kakovosti izdelkov in drugih pomembnih poslovnih kazalnikih primerljivi s svetovno konkurenco," je poudaril Bogomir Strašek, direktor KLS, saj samo s primerjanjem v slovenskem prostoru po njegovih besedah ne dobijo realne slike.

Podjetje, specializirano za zobate, signalne in masne obroče za vztrajnike motorjev, bo imelo letos bolj zmerno rast prihodkov. Po predvidevanjih naj naj bi ti znašali okoli 27 milijonov evrov, kar pomeni 10-odstotno rast, zaradi novih projektov, ki jih bodo zagnali prihodnje leto, pa so že povečali tudi število zaposlenih, na 188, saj imajo novozaposlene trenutno na nekajmesečnem usposabljanju. "Na strani naših kupcev je trenutno nekaj zadržanosti, vendar pa pričakujemo več naročil v zadnji tretjini leta," napoveduje Strašek.

Med sicer 18 slovenskimi finalisti so tudi zlata gazela 2003 Halcom, Elektronček, ki je bil zlata gazela leta 2007, ter gorenjska gazela Ržišnik Perc, pa tudi Aerodrom Ljubljana, Agito, Hidria, Julon, Knauf Insulation, Iskra merilni instrumenti in stikala ter Tehnološki park Ljubljana.

Decembra lani je EBA v kategoriji trajnostnega delovanja, kjer se ocenjujejo delovanje podjetij na socialnem, kulturnem, ekonomskem in okoljskem področju, hkrati pa tudi odnosi s kupci in zaposlenimi ter vpliv na širše okolje, prejel Mercator. Leta 2010 pa je priznanje za najbolj inovativno podjetje prejel Pipistrel.