Ugledni gostje iz Avstrije, ki so na krajši evropski turneji, so v Ljubljano prišli včeraj popoldne naravnost s koncerta v Parizu, poleg njih pa je prišlo še ducat direktorjev in umetniških vodij drugih evropskih festivalov, združenih v Evropsko združenje festivalov (EFA), ki mu predseduje ravno Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana. Na pol formalno srečanje s predstavniki festivalov, dunajskimi gosti, sirom Rattlom ter udeleženci projekta MusMA - Music Masters on Air, ki ga je zasnoval ravno EFA in ki bo danes nadaljeval festivalsko dogajanje, se je zgodilo že sinoči pred gala otvoritvenim koncertom ob 18.30 v Lily Novy v Cankarjevem domu (na fotografiji). Tam so vodje projekta MusMA tudi uradno zaprosili uglednega dirigenta sira Rattla, da postane njihov ambasador.

Kar zadeva koncert Dunajskih filharmonikov, katerega pokrovitelj je bil predsednik republike dr. Danilo Türk, so menda vstopnice pošle še isti dan, ko so prišle v (pred)prodajo - na Festivalu Ljubljana pravijo, da je bilo v redni prodaji 750 vstopnic, dva dni pred koncertom pa so iz avstrijske turistične agencije dobili vrnjenih še nekaj manj kot sto vstopnic, kar pa so tudi v glavnem razprodali. Festival je dobra promocija doma in v tujini tako za ustvarjalce kot umetniške ustanove, trajal pa bo do 13. septembra, ko ga bo zaključila Medeja v režijski interpretaciji Tomaža Pandurja, katere premiera bo sicer 3. avgusta na Dubrovniških poletnih igrah. Vmes se bo zvrstilo okoli 80 dogodkov s področij glasbe, gledališča, vizualnih in likovnih umetnosti.

Delavnica sodobne glasbe MusMA - Music Masters on Air bo potekala tri dni in bo soočila skladatelje z izvajalci, kar bo dobra popotnica za izvedbo novih del, ki so jih predhodno anonimno izbrali na preostalih evropskih festivalih, za promocijo teh del in pravo umeščenost v program pa bodo poskrbeli predstavniki festivalov in medijskih hiš. Zaključni koncert bo jutri ob 21. uri na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, slovenske barve pa zastopa Petra Strahovnik s skladbo Med vzhodom in zahodom.

Že nocoj bo sledil gala koncert Poletna noč - 50 let slovenske popevke, ta mesec pa bosta na sporedu še gledališka predstava beograjskega Ateljeja 212 Gospoda Glembajevi, kjer glavno vlogo igra Boris Cavazza, in premiera nove slovenske opere Janija Goloba in Vinka Möderndorferja Ljubezen Kapital v ljubljanski operni hiši.