Žirijo v sestavi lanskoletne nagrajenke Ane Geršak, pisatelja in literarnega strokovnjaka Andreja Blatnika ter tokrat predsedujočega Petra Kolška je prepričala z "obravnavami, ki spretno izrabljajo in celo presegajo običajne literarno-teoretske instrumentalije ter segajo na področje sociološke analize z osupljivo slogovno in terminološko ekspertizo, v žanrski literaturi razbirajo drobne patologije sodobne družbe, s čimer pridobijo dodatno širino". Vrh tega so si žiranti enotni, da nagrajenkino kritiško zapisovanje, ki do izraza pride tako v časopisnem kot strokovnem literarnem kontekstu, odlikujeta izjemna berljivost in globina.

Mojca Pišek, ki je svojo kritiško žilico doslej izkazovala v našem časopisu, strokovni reviji Literatura ter še prej na literarnem portalu Airbeletrina - sprva je v obzir jemala predvsem pesniške tekste, v zadnjem času pa se obrača tudi k obravnavi proze -, je ob prejetju nagrade povlekla vzporednico med literarno kritiko ter matematiko in statistiko. "Pravi predmet kritike je še bolj neulovljiv in nehvaležen, kot se zdi, saj so to redko slabe knjige, pač pa so njen dejanski predmet povprečne knjige. Statistično neverjetno je, da bi bilo vse dobro. Statistično neverjetno je, da bi bilo vse slabo. Najbolj verjetno je, da je večina povprečna. In res, na zelo slabo in zares dobro knjigo naleti kritik tako redko, da mora zaupati verjetnosti," je zbrane v zakulisje svojih misli popeljala nagrajenka.

Predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer se same podelitve sicer ni udeležil, je pa prek kratkega sestavka mlade kritike pozval, naj si v prihodnje privoščijo odločnejši pristop. "Kazalo bi, da bi bili kritiki nekoliko agresivnejši, se prilagodili dejstvu, da jih mediji omejujejo, prilagodili formo, izraz, ne pa merila!"